Oficial BNR, despre creșterea pensiilor: Bugetul este deja aruncat cu totul în aer. Nu ştiu despre ce vorbim

Oficial BNR, despre creșterea pensiilor: Bugetul este deja aruncat cu totul în aer. Nu ştiu despre ce vorbim

Discuțiile despre pensii și salarii sunt lipsite de relevanță câtă vreme acestea nu pot fi susținute din fonduri bugetare, susține purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Potrivit spuselor sale, în acest moment, bugetul României este în aer, iar Guvernul trebuie să se asigure că poate acoperi deficitul bugetar care va fi înregistrat la finalul anului. În opinia sa, aceste măsuri pot fi realizate doar prin împrumuturi care sunt obținute la anumite dobânzi, astfel că statul trebuie să-și fundamenteze corect cheltuielile.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susține că indiferent de ceea ce spun politicienii despre majorările de pensii sau salarii, din punct de vedere economic, statul nu se poate întinde cu cheltuielile peste ceea ce poate plăti. Suciu a făcut aceste comentarii cu privire la prevederile legii pensiilor care stabilesc o majorare a acestora cu 40% începând cu luna septembrie.

„Bugetul este deja aruncat cu totul în aer, practic. Nu ştiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român, să poată fi plătit, să poată fi acoperit (...) Nu are nici o relevanţă economică. Evident că e ruptă de o discuţie economică. Politic (România, n.r.) îşi poate permite orice. Economic îşi poate permite doar ceea ce poate plăti şi în acest moment limitele de plată pe care statul român şi le poate permite sunt evidente”, a apreciat Dan Suciu într-o intervenție televizată.

El a atras atenția că aceste măsuri pot fi implementate, în acest moment, doar prin împrumuturi care sunt contractate de stat la anumite dobânzi, astfel că cel mai bine ar fi ca toate cheltuielile bugetare să fie dimensionate corect, ținând cont de realitățile economice.

„Această realitate economică depinde deja de anumite deficite pe care deja le avem. România nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar (...). A pornit de la deficite bugetare serioase şi deficite comerciale. În consecinţă, nu pleacă de la zero şi are foarte mult de recuperat. La aceasta se adaugă elementele de criză pe care încă nu ştim să le dimensionăm corect. Ştim că vor fi mari, dar încă nu ştim să le dimensionăm corect. În schimb, ce ştim să dimensionăm, dimensionăm nişte cheltuieli. Este singura soluţie, a dimensiona cheltuielile corect”, a apreciat Dan Suciu.

În acest context, el a catalogat drept revoltătoare aprecierile unor analiști și politicieni care susțin că pot fi efectuate orice fel de cheltuieli și că România și-ar putea permite dobânzi mai mici. Dan Suciu a precizat că statul român și-a atins limitele și că nu-și poate permite alte derapaje economice.

„Acestea fiind certitudinile, mi se pare de-a dreptul revoltător că există analişti şi comentatori, chiar şi oameni politici, care trec peste toate aceste lucruri şi privesc cu seninătate, spunând că orice cheltuială este posibilă, orice finanţare este posibilă şi că România îşi poate permite chiar şi alte tipuri de dobânzi decât cele pe care le are în aceste nivel, adică mult mai mici. Nu îşi poate. Asta e situaţia, şi în consecinţă acestea sunt limitele”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Totodată, în intervenţia sa, Suciu a subliniat că deficitul bugetar va creşte semnificativ, iar cel de cont curent se va „consolida undeva la 4%”, în vreme ce cifrele legate de creșterea economică se vor reduce.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News