Evenimentul Zilei > Economie > Mare atenție la ofertele furnizorilor de energie de pe piața liberă! Discounturile pot fi înșelătoare
Mare atenție la ofertele furnizorilor de energie de pe piața liberă! Discounturile pot fi înșelătoare

Mare atenție la ofertele furnizorilor de energie de pe piața liberă! Discounturile pot fi înșelătoare

Cel mai mare furnizor de energie din România susține că are oferta cea mai mică de pe piață, pentru consumatorii indeciși, care trebuie să opteze pentru unfurnizor de pe piața liberă până la 31 august 2021. Această ofertă este de fapt înșelătoare.

Atenție: piață liberă la energie electrică! Oferta cea mai mică și discounturile promise de Electrica Furnizare aduc prețuri mai mari cu până la 10% față de 2020. Prețurile sunt chiar și cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață, arată Asociația Energia Inteligentă, citată de Hotnews. Electrica Furnizare a anunțat, marți, că va oferi clienților aflați în serviciu universal un discount. Acesta se va aplica între 1 ianuarie –  31 august 2021. Este data-limită când clienții trebuie să opteze pentru o ofertă de pe piața liberă. Compania este cel mai mare furnizor privat de energie din România.

Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și prețul ofertei concurențiale pentru care  optează consumatorul. Totuși la Electrica Furnizare, cea mai ieftină ofertă concurențială este foarte aproape de prețul serviciului universal. Acesta este oricum ridicat.

Mapa costurilor potențiale pentru consumatorii Electrica Furnizare

Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză privind modul în care această decizie va impacta consumatorul final. Furnizorul de serviciu universal al acestuia este Electrica Furnizare, conform datelor din Compărătorul de Preț ANRE – 20 ianuarie 2020:

a) Consumatorii din zona Electrica Transilvania Sud (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,751 lei/kWh. Dacă vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, asociația estimează că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,6 lei. În situația în care consumatorul ar alege cea mai mică ofertă din piață, ar câștiga 9,71 lei la fiecare 100 kWh consumați. Va plăti un preț cu 2% sub prețul pe care-l plătea în decembrie 2020.

b) Consumatorii din zona Electrica Transilvania Nord (Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,742 lei/kWh. Dacă vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, se estimează că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,3 lei. În situația în care consumatorul ar alege cea mai mică ofertă din piața liberă, ar câștiga 9,73 lei la fiecare 100 kWh consumați. Practic va plăti un preț cu 4% sub prețul pe care-l plătea în decembrie 2020.

Costuri potențiale mai mari pentru consumatorii Electrica Furnizare

c) Consumatorii din zona Electrica Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,760 lei/kWh. Dacă vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, asociația estimeză că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,7 lei. În situația în care consumatorul ar alege cea mai mică ofertă din piață ar câștiga 9,72 lei la fiecare 100 kWh consumați. Acesta va plăti un preț cu 3% sub prețul pe care-l plătea în decembrie 2020.