Ofensiva ucraineană în Rusia. Fostul bodyguard al lui Putin, omul ripostei

Sursa foto: Platforma X

Fostul bodyguard al lui Vladimir Putin, al cărui potențial moștenitor este considerat, ar fi însărcinat cu "operațiunea antiteroristă" în regiunea Kursk.

El este unul dintre aşa-numiţii siloviki, acești membri ai diferitelor agenții responsabile de informații, KGB apoi FSB în principal, și de menținerea ordinii, plasați în poziții cheie în economia și puterea Rusiei de Vladimir Putin. La 51 de ani, Alexei Diumin este unul dintre cei mai apropiați de șeful Kremlinului, căruia îi datorează ascensiunea rapidă în cadrul aparatului de stat rus.

Consiliul de securitate din 12 august l-a plasat în centrul atenției. El a fost de fapt singurul ne-membru al consiliului prezent și, de asemenea, singura persoană care nu avea legătură, oficial, cu serviciile militare sau de securitate. Potrivit bloggerilor militari ruși, Vladimir Putin l-a pus la conducerea "operațiunii antiteroriste", adică a respingerii ofensivei ucrainene din regiunea Kursk, în desfășurare din 6 august.

Cine este Alexei Diumin

Născut chiar la Kursk, fiul unei învăţătoare și al unui medic militar, a obținut o diplomă de inginer militar în radioelectronică. Cariera sa a luat avânt în 1999, când s-a alăturat grupului de securitate al prim-ministrului rus de atunci, Vladimir Putin. Bodyguardul devine adjunct al șefului securității prezidențiale și îl însoțește pe liderul rus în diferitele sale călătorii. Se pare că a speriat un urs care se plimba prin reședința de vară a lui Putin, când acesta dormea. Este prezent și pe terenurile de hochei pe gheață unde se asigură, în calitate de portar al echipei adverse, că președintele înscrie, potrivit lepoint.fr.

Diumin, personaj cheie în anexarea Crimeei

Cariera sa a luat o turnură mai militară în 2013, când a fost numit adjunct al şefului direcției principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. A preluat conducerea operațiunilor speciale, unde se pare că a jucat un rol principal în anexarea Crimeei. A fost scurt timp viceministru al apărării alături de Serghei Şoigu, din decembrie 2015 până în februarie 2016.

De atunci, a devenit guvernator al regiunii Tula, o regiune strategică, adiacentă Moscovei, unde este concentrată o parte din industria militară a țării. În timp ce coloana de mercenari a lui Wagner se îndrepta spre Moscova în iunie 2023 și amenința puterea, el a jucat un rol central în negocierile cu Evgheni Prigojin, de care era apropiat. A reintrat oficial în cercul puterii pe 14 mai 2024, când a fost numit asistent al șefului statului și, în același timp, secretar al Consiliului de Stat câteva zile mai târziu.

Planul lui Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: en.kremlin.ru

Acest organism consultativ, creat în 2000, reunește oficiali executivi, inclusiv șefi regionali, pentru a discuta orientările strategice. Pentru Nikolai Petrov, profesor de științe politice la Școala de Economie din Moscova, promovarea lui Diumin "face parte dintr-o tendință care îl vede pe Putin bazându-se tot mai mult pe membrii 'gărzii sale pretoriene' pentru a ocupa funcții importante – singurele persoane în care el poate avea încredere totală". Deși nu are "nici aptitudinile și nici sprijinul necesar pentru a juca jocul birocratic" al predecesorului său. "Numirea lui Diumin înseamnă că echipa lui Putin preia controlul deplin asupra situației pentru a pune capăt fraudei și a începe să rezolve problema, fără a încerca s-o înghețe", estimează bloggerul militar rus Rybar pe Telegram, foarte sever cu forţele armate şi cu securitatea internă.

Loial lui Putin

Decorat în 2014 cu medalia Erou al Federației Ruse, Alexei Diumin și-ar putea juca viitorul politic în gestionarea crizei din Kursk. Dacă reușește să respingă ofensiva ucraineană, care a ocupat deja peste 1.000 de km² și a permis capturarea a sute de recruți ruși, statutul său neoficial de moștenitor al lui Putin ar fi întărit. "Speculațiile despre cine i-ar putea succeda lui Putin subliniază încă o dată natura regimului politic, cea a unei autocrații personaliste fără un plan de succesiune instituționalizat", a spus Nikolai Petrov, care nu îl vede pe Diumin drept candidat de primă mână. Acest personaj loial stăpânului Kremlinului va putea mai ales să-i arate pe cei responsabili de situație și să-i sancţioneze pe cei vinovați. (Traducerea-Rador)