Ofensiva Rusiei, recunoscută de fostul director CIA. Rușii au recăpătat inițiativa ofensivă pe tot frontul din Ucraina
- Dinu Marian
- 22 februarie 2024, 07:20
Fostul director al CIA și șef al Pentagonului, Robert Gates a comentat evoluția războiului din Ucraina.
Comentând evoluția conflictului din Ucraina, Robert Gates, fost director al CIA și fost secretar al Apărării, a declarat că forțele militare ruse au preluat inițiativa ofensivă. Declarația sa vine în urma unui asalt reușit asupra orașului Avdiivka, situat pe linia frontului. În cadrul unui interviu acordat lui David Ignatius de la The Washington Post, Gates a precizat:
"Situația nu mai este echilibrată. Rușii au recâștigat elanul ofensiv. Conform informațiilor pe care le-am adunat, ofensiva rusă este evidentă pe întregul front, care se întinde pe o distanță de aproximativ 1000 de kilometri."
Dezamăgit, Gates a atras atenția asupra pierderilor enorme suportate de Rusia în acest conflict. Totodată a menționat că Ucraina se confruntă acum cu o penurie de artilerie. Pe fondul scăderii sprijinului din partea Statelor Unite, situație care îi conferă Rusiei un avantaj. "Rușii sunt de părere că balanța s-a înclinat în favoarea lor și, deși drumul spre victorie este încă lung, dar inițiativa le aparține.", a spus Gates.
De asemenea, Gates a subliniat diferența de resurse între cele două părți beligerante. "Pentru fiecare proiectil lansat de ucraineni, rușii răspund cu zece.".
Ofensiva Rusiei, rezultatul scăderii ajutorului SUA
La începutul săptămânii, oficialii ruși au confirmat că au preluat controlul complet asupra Avdiivka, inclusiv asupra unei importante uzine de cocs din oraș. Această victorie marchează un succes major pentru Rusia. Fiind cea mai relevantă avansare teritorială de la cucerirea orașului Bahmut în primăvara precedentă. Ofensiva Rusiei este evidentă.
Președintele Biden a atribuit pierderile suferite de Ucraina pe câmpul de luptă refuzului republicanilor din Camera Reprezentanților de a aproba noi fonduri de ajutor pentru Kiev, fără a include reforme majore în politica de imigrație.
Gates a remarcat, de asemenea, că aliații europeni din cadrul NATO, deși adesea criticați, și-au mărit sprijinul acordat Ucrainei. Dar întâmpină dificultăți în a furniza imediat armamentul necesar. Se estimează că ajutorul militar din partea NATO va ajunge pe câmpul de luptă abia în 2025.
"În acest moment, principalul suport militar vine din partea SUA, care, după cum știm cu toții, este momentan suspendat," a menționat Gates.
Blocaj în Congres
Ajutorul destinat Ucrainei se află în prezent blocat în Camera Reprezentanților. Acolo, președintele Camerei, Mike Johnson (R-La.), se află într-o situație dificilă, încercând să găsească un compromis între susținătorii moderați ai Ucrainei și membrii extremiști ai partidului. Aceștia se opun ajutorului fără concesii semnificative din partea democraților privind politica de imigrație.
Gates a criticat în mod special Congresul pentru întârzierile în aprobarea capacităților militare esențiale pe parcursul conflictului. Cum ar fi sistemele de rachete care au permis atacuri asupra Crimeei ocupate de Rusia.
"Congresul a dezbătut timp de un an sau chiar mai mult dacă să trimită sau nu tancuri Ucrainei. Și, după un an, a decis să trimită tancuri," a explicat el, subliniind că această întârziere a limitat capacitățile Ucrainei. Ajutând ofensiva Rusiei.
Ajutorul, esențial pentru defensivă ucraineană
Gates a accentuat că timpul alocat pentru pachetul de ajutor actual va juca un rol crucial în capacitatea Ucrainei de a rezista în fața unei noi ofensive ruse în 2024, scrie The Hill.
"Acest pachet de asistență, care este în discuție în Congres, ar oferi Ucrainei capacități semnificative de apărare aeriană și resursele necesare pentru a construi o barieră defensivă solidă, evitând astfel pierderea de noi teritorii," a concluzionat Gates.
El a subliniat că aprobarea acestui pachet ar transmite un semnal clar Rusiei că nu va reuși să-și îndeplinească obiectivele, un pas esențial spre un armistițiu, reconstrucția Ucrainei și, în cele din urmă, aderarea acesteia la NATO.