Pe fondul competiției globale dintre Statele Unite ale Americii și Rusia pentru supremație și influență, Marea Mediterană pare să devină un nou punct fierbinte. Într-un pas care poate redefini echilibrul de putere în Mediterana, Rusia caută acum acces la un port strategic din Libia.
Ofensiva Putin în Mediterana. Recent, înalți oficiali ruși, printre care și vice-ministrul apărării, Yunus-Bek Yevkurov, au avut discuții cu comandantul militar libian Khalifa Haftar. Scopul discuțiilor a fost de a obține drepturi de acostare pe termen lung în porturile pe care le controlează Haftar în estul Libiei. În special, Benghazi și Tobruk. Aceste porturi sunt strategic plasate la mai puțin de 640 de kilometri de state-cheie NATO, cum ar fi Grecia și Italia.
Mutarea de șah a Rusiei vine în contextul dorinței Kremlinului de a-și consolida influența în Africa. Și de a contracara eforturile SUA de a atrage națiunile africane în sfera sa de influență, prin agenți sau avantaje financiare. De asemenea, aceasta extindere își propune să ocolească SUA, care a încercat să convingă națiunile africane să izoleze Rusia în urma invaziei sale în Ucraina, scrie Wall Street Journal.
Această mișcare din partea Rusiei nu este neașteptată, fiind anticipată de rapoartele CIA. Grupuri de securitate și militare rusești, care operează sub umbrela Kremlinului, au început să preia controlul asupra activelor militare africane care aparțineau grupului paramilitar Wagner. În special după decesul fondatorului său, Evgeni Prigojin. Acesta a jucat un rol esențial în stabilirea unei prezențe rusești în țări din Africa și Orientul Mijlociu.
Ofensiva Putin în Libia
Pentru SUA, Rusia reprezintă o amenințare crescută. Se așteaptă ca o misiune comună a SUA să viziteze Libia în scurt timp, cu intenția de a convinge Haftar să expulzeze forțele paramilitare Wagner și să colaboreze mai strâns cu facțiunile rivale.
Dar, la ce se așteaptă exact Rusia să obțină din acest acord de acostare? Potrivit oficialilor și consilierilor libieni, Moscova ar dori să folosească aceste porturi pentru odihna, reparația și realimentarea navelor sale. Cele două porturi, Benghazi și Tobruk, sunt dotate cu infrastructura adecvată pentru a satisface cerințele Rusiei. Ofensiva Putin
Aparent, eforturile Rusiei în Africa au pus Occidentul în defensivă în unele părți ale continentului. Peste vară, SUA a încercat fără succes să pună capăt unei lovituri de stat în Niger, unde o juntă pro-rusă a preluat controlul. Lovitura militară a provocat temeri că strategia SUA de a lupta împotriva militanților islamici în regiune a fost dată peste cap, dar un comandant al Forței Aeriene a SUA a declarat că SUA a reluat zborurile cu drone pentru misiunea sa antiteroristă în Niger.
NATO urmărește îndeaproape evoluția
Rușii se află într-un mod de expansiune agresivă, iar SUA încearcă doar să-și mențină amprenta în Africa, a declarat Cameron Hudson, fost șef de cabinet al trimisului special al SUA pentru Sudan.
NATO urmărește îndeaproape mișcările navale rusești, potrivit purtătorului de cuvânt al alianței, Dylan White. NATO și-a mărit semnificativ prezența în Mediterana, inclusiv cu desfășurarea unui grup de luptă cu portavioane al SUA de la invazia Rusiei în Ucraina, a spus el.
Analistii spun că avansul rus ar permite Moscovei să controleze coridoarele energetice cheie care ar fi putut servi drept alternative la propriile sale livrări către Europa. De asemenea, ar permite Kremlinului să își extindă confruntarea globală cu Vestul. Ofensiva Putin are rolul unui loc de șah.
În timp ce această solicitare de drepturi de acostare nu reprezintă imediat o amenințare pentru NATO, există îngrijorări că Rusia ar putea dori să-și extindă în mod semnificativ prezența în regiune. Punând astfel o presiune mai mare pe statele membre NATO din zonă.
În final, jocul geostrategic dintre Rusia și NATO în Mediterana se intensifică. Dacă Rusia obține accesul dorit în Libia, acest lucru ar putea reconfigura dinamica regională și ar lăsa NATO într-o poziție defensivă. Cu Mediterana ca un nou punct fierbinte, rămâne de văzut cum va reacționa Vestul la această ofensiva Putin.