Actriţa, care a dormit şi în parc până a intrat la facultate, a devenit revelaţia stagiunii, în rolul Mefisto din spectacolul „Faust“, regizat de Silviu Purcărete.
Ar fi putut deveni arhitect sau contabil. Cam aşa se gândea actriţa Ofelia Popii, pe când făcea liceul. Dar a dormit în gară şi în parc, ca să se facă actriţă. Acum joacă la Sibiu pentru cei mai mari regizori. Ofelia Popii, care va împlini 30 de ani duminică, a devenit vedetă în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Andriy Zholdak sau Radu Alexandru Nica. Ultimul rol care i-a adus aprecierea unanimă a criticii şi despre care se anticipează că îi va aduce şi premii în 2008 este Mefisto, din „Faust“, superproducţia semnată de Silviu Purcărete la Sibiu.
Timbrul ei răguşit şi puternic, în contrast cu făptura plăpândă, s-a remarcat prin vibraţie şi forţă la Festivalul Naţional de Teatru, din toamnă, când a jucat şi în „Pescăruşul“, „Balul“ şi „Experimentul Iov“. La cabinele actorilor, după ce iese din rolul lui „Mefisto“, Ofelia nu mai are nimic „diavolesc“: este o tânără foarte mărunţică, însă foarte puternică, modestă şi foarte hotărâtă. Despre ea, criticul George Banu spunea că este „revelaţia anului 2007“. O noapte în gară, una în parc
Ofelia Popii a făcut liceul la Arad. „Am vrut să dau la Arhitectură, după aceea la Ştiinţe Economice. Cu două săptămâni înainte de examen, am fugit de acasă şi am dat la Teatru, în Cluj“. Şi a ajuns studentă a Universităţii „Babeş- Bolyai“. Când a terminat, a tot depus CV-uri, dar fie nu erau locuri, fie deja se ocupase postul. „Şi, într-o seară, mi-a spus o colegă că a doua zi era un concurs, la teatrul din Sibiu. Am sunat şi mi s-a spus să vin. M-am pus pe tren la 1.00 noaptea“.
Cu bagajul încropit de mama, bagaj în care îşi aminteşte amuzată că a găsit cele mai neaşteptate obiecte, cum ar fi o scrumieră, a ajuns la Sibiu. „În fiecare noapte trebuia să caut unde să dorm. Dar şi când am dat la teatru, tot aşa, am dormit o noapte în gară, una în parc…“. Aşa a început cariera ei, cu spectacolul „Canibalii“, de Alexander Hausvater. De atunci, a jucat în zeci de spectacole, multe premiate sau nominalizate la Premiile Uniter. „Eu mă arunc în rol“
Cum i-a schimbat viaţa un rol ca Mefisto? „Nu e o schimbare foarte mare în mine, personală vreau să spun, dar ca artist sigur că simt îmbunătăţiri. Am o vagă idee despre cum ar trebui să merg mai departe şi m-a făcut să visez, încă de când am aflat că o să joc, dar mai ales acum. M-a făcut să joc mai bine, mai profund, mai de calitate, cred. În rest, în viaţa mea de zi cu zi nu pot să zic că mă afectează foarte tare“, spune Ofelia. Dacă o întrebi de greutăţile rolului, se uită mirată.
„La repetiţii, făcând totul încetul cu încetul, n-am avut niciodată senzaţia că e greu, că vine ceva ce nu pot să fac. Şi eu în general mă arunc, dacă mi se cere ceva, fac, nu stau să mă gândesc că o fi greu, n-o fi greu, deci n-am simţit nicio dificultate în niciun moment. Dificultatea a fost pentru mine adâncimea personajului, cumva. De fapt, mai degrabă o provocare interesantă care mi-a plăcut cel mai tare.“ „Nu“ nu există, pentru ea
Nu se dă înapoi de la nimic, dacă un regizor îi cere ceva se străduieşte să facă acel lucru, pentru ca rolul să iasă bine. „Încă nu mi s-a întâmplat să îmi ceară ceva un regizor «fă asta» şi eu să zic nu. Poate nici ei nu au cerut ceva imposibil pentru un om“, spune Ofelia. Acum, repetă pentru spectacolul „Hamlet“, în regia lui Radu Alexandru Nica, şi a început lucrul la un nou spectacol regizat de Silviu Purcărete. TALENT
De la înger la demon Ofelia Popii a jucat deja în zeci de spectacole, printre care: 2001 - „Canibalii“, regia A. Hausvater „Pilafuri şi parfum de măgar“, regia Silviu Purcărete 2002 - „Othello?!“, regia A. Zholdak „Gaiţele“, regia F. Zamfirescu 2003 - „Experimentul Iov“, regia Mihai Măniuţiu „Cumnata lui Pantagruel“, regia Silviu Purcărete 2004 - „Nora“, regia Radu Nica 2005 - „Electra“, regia Mihai Măniuţiu „Plastilină“, regia Vlad Massaci „Vremea dragostei, vremea morţii“, regia Radu Nica 2006 - „Rinocerii“, regia T. Gabor „Balul“, regia Radu Nica „Pescăruşul“, regia A. Şerban 2007 - „Faust“, regia Silviu Purcărete.