Presa maghiară speculează că tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc, unde au murit doi elevi, a fost cauzată de rapiditatea cu care s-au făcut lucrările, deoarece termenul de finalizare al proiectului finanțat de Budapesta era stabilit pentru 31 decembrie 2023.
Potrivit jurnaliștilor maghiari, contractul pentru finanțarea clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc prin Fondul Gábor Bethlen (BGA) a fost semnat la data de 25 ianuarie 2022, având o valoare aproximativă de 767.600.000 de forinți, adică zece milioane de lei.
Se subliniază că suma de bani a fost transferată ca o plată inițială, cu o obligație ulterioară de înregistrare contabilă.
Presa maghiară pune tragedia de la Odorheiu Secuiesc pe baza termenului din proiect
„S-au efectuat lucrări de întreținere periodică și la clădirea căminelor, s-au reînnoit într-o oarecare măsură plasele cu diverse donații, dar subsolul cu bucătăria, cantina, blocurile de apă, curtea interioară, sala de sport și fațada din spate se află într-o stare critică, necesitând o intervenție imediată și crearea de noi încăperi.
De asemenea, o parte semnificativă a utilajelor trebuie înlocuită și modernizată, învelișul este copt pentru înlocuire și este nevoie de o amenajare mai serioasă cu un nou teren de sport, gard și poartă”, se arată în raportul preliminar.
La momentul respectiv, se menționa că procesul de modernizare a clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc ar putea să dureze aproximativ un an și jumătate, ceea ce ar fi corespuns termenului limită de 31 august 2023.
Cu toate acestea, în luna aprilie a anului precedent, BGA a adus modificări termenelor inițiale și a alocat chiar 40 de milioane de forinți suplimentari pentru implementare.
Noul termen a fost ajustat la 31 decembrie 2023, iar procesul de decontare a fost stabilit pentru 30 ianuarie 2024.
O parte din lucrări trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2023
Jurnaliștii de la hang.hu mai scriu că din documente reiese clar că „șanțul adâncit de-a lungul zidului exterior al clădirii a fost săpat în decembrie pentru a finaliza drenajul și scurgerea apei până la termenul limită de 31 decembrie, așa cum este descris în raportul profesional”.
Dosarul primit de la BGA conține și o a doua modificare a documentului de finanțare. Se menționează: „La 26 octombrie, beneficiarul a solicitat modificarea perioadei de implementare, a termenului de raportare și a bugetului”, mai scrie presa maghiară.
Se crede că, ulterior tragediei de la Odorheiu Secuiesc, termenul de finalizare a lucrărilor a mai fost amânat cu încă un an, retroactiv.
Doi elevi au murit în internatul din Odorheiu Secuiesc
Pe 18 decembrie, un zid al internatului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, fiind prinși sub dărâmături patru elevi cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.
Un băiat în vârstă de 17 ani și-a pierdut viața, iar trei fete au fost transportate la spital, una dintre ele aflându-se în stare critică. Ulterior, aceasta a murit și ea.
Între timp, procurorii l-au audiat pe Károly Stefán, managerul de proiect, în calitate de suspect în legătură cu prăbușirea căminului din Odorheiu Secuiesc și l-au plasat sub control judiciar.