OCDE se așteaptă la un regres pe piața muncii. În schimb, salariile reale vor continua să crească

Lucrători Sursa foto: Dreamstime.com

Ratele șomajului vor crește ușor în țările bogate ale lumii pe termen scurt. Între timp, salariile reale vor continua să crească pe măsură ce creșterea profiturilor se răcește, a declarat marți Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

În raportul său anual privind piața locurilor de muncă, organismul consultativ cu sediul la Paris a declarat că salariile au crescut mai rapid decât prețurile în ultimul an. Cu toate acestea, salariile reale rămân sub nivelurile de la sfârșitul anului 2019 într-o serie de țări, inclusiv în SUA.

Deficitul locurilor de muncă

OCDE a afirmat că există semne că piața locurilor de muncă se răcește. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în raport cu numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dar nu se așteaptă să vadă creșterea bruscă a ratelor șomajului care au însoțit perioadele trecute în care băncile centrale și-au majorat ratele dobânzii cheie pentru a reduce inflația.

"Piața muncii rămâne destul de puternică", a declarat Stefano Scarpetta, directorul OCDE pentru ocuparea forței de muncă. "Piața muncii se relaxează, dar încet".

În Statele Unite, OCDE se așteaptă ca ocuparea forței de muncă să crească cu mai puțin de 1% atât în 2024, cât și în 2025, rata șomajului rămânând în jurul valorii de 4%. Aceste previziuni sunt în mare parte în concordanță cu perspectivele celor 38 de membri ai OCDE, care sunt în majoritate țări bogate. OCDE prevede că ocuparea forței de muncă va crește cu 0,7% în acest an și anul viitor. În 2023, aceasta a crescut cu 1,7%.

Lucrătorii au suferit o scădere a salariilor lor reale în timpul creșterii prețurilor de consum care a început în 2021. OCDE a afirmat că, pe parcursul anului 2024, salariile reale au crescut din nou, pe măsură ce inflația s-a temperat. Din cele 35 de țări pentru care au fost disponibile date, 29 au înregistrat o creștere a salariului real. Printre cele care nu au înregistrat acest lucru s-au numărat Franța și Japonia.

Salariile reale vor continua să crească

În medie, salariile reale au fost cu 3,5% mai mari decât cu un an înainte. Această evoluție ar trebui să sprijine cheltuielile de consum și creșterea economică. Cu toate acestea, salariile reale au fost încă sub nivelul din 2019 în 16 țări. Inclusiv în SUA, unde deficitul a fost de 0,8%.

OCDE se așteaptă ca redresarea salariilor reale să continue în acest an. Contrabalansând această presiune ascendentă asupra prețurilor, creșterea profiturilor a încetinit în majoritatea țărilor. În timp ce profiturile au crescut mult mai rapid decât salariile în 2021, OCDE estimează că, de la începutul anului 2022, costurile forței de muncă au crescut mai rapid decât profiturile în aproximativ două treimi din țările cu date disponibile.

În opinia OCDE, o reducere a profiturilor poate permite noi creșteri salariale fără a declanșa o nouă creștere a inflației. Acesta este un rezultat de care băncile centrale s-au temut încă de la începutul creșterii inflației.

"Nu există semne ale unei spirale prețuri-salarii", a declarat OCDE.

Cu toate acestea, a avertizat că majorările salariale ar putea avea totuși un impact asupra inflației.

"În perspectivă, va continua să fie important să se ajungă la un echilibru între a permite salariilor să recupereze o parte din terenul pe care l-au pierdut în ceea ce privește puterea de cumpărare și a limita presiunile inflaționiste suplimentare", a declarat OCDE.

Redresarea salarială

Potrivit OCDE, redresarea pieței muncii după lovitura inițială dată de răspândirea virusului Covid-19 a fost deosebit de puternică pentru lucrătorii din sectoarele cu salarii mai mici ale economiei și pentru femei. În 17 din cele 33 de țări cu date disponibile, industriile tradițional mai slab plătite au înregistrat o creștere mai rapidă a salariilor reale între 2019 și 2023. În plus, creșterea ocupării forței de muncă pentru femei a depășit-o pe cea a bărbaților în aceeași perioadă.

Privind în perspectivă, OCDE a afirmat că tranziția către locuri de muncă care produc mai puține emisii de gaze cu efect de seră ar putea avea un impact regional important, multe dintre noile locuri de muncă create fiind în locații diferite de cele pierdute. OCDE estimează că doar 7% din locurile de muncă se află în ceea ce ea descrie ca fiind industrii cu emisii ridicate, dar cei care își pierd locurile de muncă s-ar putea confrunta cu o perioadă îndelungată de venituri mai mici fără recalificare, potrivit The Wall Street Journal.