Occidentul nu ar trebui să aibă încredere în serviciile de informații ale Ucrainei

Sursa foto. Presidency Kiev

Pe 17 iulie, administrația ucraineană a președintelui Volodimir Zelenski a anunțat cea mai amplă schimbare a conducerii securității națiunii de la invazia din februarie 2022.

Încrederea în oamenii importanți

Doi membri cheie ai cercului interior al lui Zelenski, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova și șeful securității interne, Ivan Bakanov, au fost concediați. Venediktova a fost fața publică a campaniei de crime de război de la Kiev, care a fost lansată în martie ca răspuns la invazia rusă. Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, conducea Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) din 2019.

Într-o declarație video ulterioară, Zelenski a spus că i-a concediat pe cei doi oficiali după ce a fost informat că cel puțin 60 de angajați ai SBU și ai Procuraturii Generale au dezertat la rușii din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, într-un articol pentru SpyTalk, observatorul Kremlinului, Olga Lautman, a spus că demiterea lui Bakanov era așteptată de câteva zile. Oricum, mișcarea a zdruncinat observatorii occidentali și a dat naștere la întrebări legitime cu privire la susceptibilitatea serviciilor de securitate și informații ale Ucrainei.

Ar trebui Alianța Occidentală, și în special agențiile de informații occidentale, să aibă încredere în omologii lor ucraineni? Răspunsul este, invariabil, nu. De fapt, nici măcar ucrainenii înșiși nu sunt în măsură să aibă încredere în propriile servicii de informații.

La 20 septembrie 1991, la doar o săptămână după ce Ucraina și-a asigurat independența față de Uniunea Sovietică, SBU a fost fondată în locul KGB-ului sovietic. Inițial, noua agenție s-a ocupat atât de securitatea internă, cât și de securitatea externă. Dar, în 2005, Departamentul de Informații al SBU a devenit o agenție de sine stătătoare sub titlul Serviciului de Informații Externe (SZR).

Corupția din serviciile de informații

De atunci, SZR a funcționat ca echivalentul instituțional al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, în timp ce SBU a îndeplinit funcții de securitate internă care seamănă cu cele ale Biroului Federal de Investigații (FBI).

Între timp, conform ultimelor informații, SZR are „un număr dublu de personal decât Serviciul canadian de informații de securitate (CSIS) și este mai mare decât MI6-ul Marii Britanii”. Din toate punctele de vedere, chiar și astăzi, la mai bine de 30 de ani de la dizolvarea URSS, cele două agenții continuă să semene cu birocrațiile în stil sovietic în ceea ce privește dimensiunea și corupția, potrivit IntelNews.