Ursula von der Leyen a vorbit în Parlamentul European despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni pe care liderii europeni îl pregătesc pentru Rusia. Dacă Vladimir Putin a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă, iată că acum țara sa se scufundă, a transmis președintele Comisiei Europene, oferind detalii despre restricțiile care urmează să fie impuse în patru domenii, printre care se numără și televiziunea.
Al șaselea pachet de sancțiuni propus de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că liderii europeni propun o interdicție asupra petrolului rusesc. Și chiar dacă nu va fi ușor - a precizat șefa CE -, Europa trebuie să lucreze pentru a deveni independentă de Rusia.
Von der Leyen anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei
„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat. Pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp impactul asupra economiilor noastre”, a transmis Ursula von der Leyen, înainte de a-și susține discursul din Parlamentul European.
Măsurile restrictive vor face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni dezbătut la Bruxelles, care urmează să fie convenit în zilele următoare. Acestea se vor aplica în patru domenii diferite: militar, economic, jurnalistic și energetic.
Cele patru tipuri de sancțiuni propuse de UE
Iată care sunt cele patru tipuri distincte de restricții:
- împotriva ofițerilor militari ruși de rang înalt care au comis crime de război la Bucha și Mariupol: „Știm cine sunteți, nu veți scăpa cu asta”;
- împotriva Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care urmează să fie deconectată de la sistemul de transferuri bancare SWIFT;
- împotriva a 3 mari televiziuni rusești de stat, care urmează să fie deconectate de la UE prin cablu, satelit sau internet;
- împotriva petrolului rusesc.
„Vrem ca Ucraina să câștige acest război”, a spus Ursula von der Leyen, precizând că producția economică a Ucrainei va scădea cu 35%-50% în anul 2022 și că va avea nevoie de 5 miliarde de euro pe lună doar pentru a continua să meargă.
„Trebuie să ne facem și noi partea noastră”, s-a exprimat președintele CE.
Bruxelles cere embargo total asupra petrolului rusesc
Ursula von der Leyen a declarat că blocul comunitar va pune capăt dependenței sale de petrolul rusesc - cu interzicerea achizițiilor până la sfârșitul anului. Totuși, nu există un consens între cei 27 de membri ai UE în ceea ce privește renunțarea la utilizarea gazelor naturale rusești.
Ungaria s-a opus embargoului asupra combustibililor ruși. Germania este, de asemenea, dependentă de achizițiile de la Moscova. După cum arată graficul de mai jos, realizat de BBC, este principalul cumpărător mondial de gaz rusesc.
Trebuie precizat, totuși, că datele sunt din 2020.
Ungaria și Slovacia trebuie să se alinieze regulilor până în 2023
UE a prezentat în această dimineață planurile de a interzice importurile de țiței rusesc în termen de șase luni și de produse petroliere rafinate până la sfârșitul anului.
În încercarea de a convinge țările reticente și mai dependente să nu se opună prin veto planurilor, Bruxelles-ul a sugerat o perioadă mai lungă de implementare a embargoului pentru Ungaria și Slovacia, a transmis o sursă din cadrul UE pentru Reuters.
Astfel, Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023, în baza contractelor existente, după care trebuie să se alinieze regulilor europene.