Ucrainienii au votat, duminică, în scrutinul legislativ, considerat de oficialii europeni şi americani un test major pentru democraţia ţării
UPDATE 2: Partidul lui Ianukovici a obţinut 37% din voturi, după numărarea a 25% dintre voturile exprimate în alegerile de duminică, fiind urmat de formaţiunea Batkivşkina a fostului premier Iulia Timoşenko, cu 21%, anunţă Ria Novosti. Partidul Comunist se situează pe locul trei, cu 15% dintre voturi, Alianţa Democrată Ucraineană pentru Reformă (UDAR), condusă de celebrul boxer Vitaie Klitschko, a obţinut 12%, în timp ce pentru partidul naţionalist de dreapta Svoboda au votat 7% dintre cei care s-au prezentat la urne.
Celelalte partide care au participat la alegeri nu au reuşit să depăşească pragul electoral de 5% pentru a intra în Rada Supremă. UPDATE 1: Sondajele de ieşire de la urne, bazate doar pe voturile exprimate pe liste de partid, arată că Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, ar fi obţinut 28%, urmat de Opoziţia Unită, din care face parte Partidul Patria al Iuliei Timoşenko, cu 24,7%. Celelalte formaţiuni politice au fost Partidul Libertăţii cu 12,5%,comuniştii cu 12,5% şi Partidul anticorupţie Udar (Lupta), al campionului la box Vitalie Klitschko, cu 15,4%. În final, se pare că partidul şefului statului se întoarce în Parlament, cu o majoritate, dar mai slabă decât până acum. Rata participării la vot a fost de 40%. Rezultate parţiale vor fi date publicităţii luni. Favorit în alegeri Preşedintele Viktor Ianukovici a fost criticat de Occident pentru condamnarea la închisoare a rivalului său politic, ex-premierul Iulia Timoşenko. Partidul Regiunilor este, însă, favorit în alegeri, deşi opoziţia revigorată a promis să lupte contra corupţiei şi a autoritarismului tot mai evident în Ucraina. Formaţiunea lui Timoşenko, Patria, s-a alăturat altor partide de opoziţie, pentru a forma un front comun. Circa 3.500 de observatori străini, între care 600 ai OSCE, au monitorizat scrutinul şi concluziile lor sunt aşteptate cu nerăbdare. Fosta republică sovietică, cu 46 de milioane de locuitori, este mai izolată acum în plan extern decât a fost în ultimii ani. Printre partidele mici, care speră să obţină capital din dezamăgirea populaţiei, se află formaţiunea liberală Udar (Lovitura), a campionului de box Vitalie Klitschko, şi partidul de extremă dreapta Svoboda (Partidul Libertăţii). La ieşirea din secţia de vot, Klitschko a declarat că este "într-o dispoziţie combativă" şi merge în Parlament "să lupte", iar Ianukovici a votat pentru "stabilitate şi dezvoltare, pentru ca oamenii să trăiască mai bine". Jumătate din cei 450 de parlamentari sunt aleşi pe liste şi jumătate prin vot uninominal, pe baza sistemului "primul ocupă funcţia". Critici din străinătate Într-un editorial din "New York Times", secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, au amintit "tendinţele îngrijorătoare" din Ucraina subliniate de un raport OSCE: bani publici pentru partidul de la putere, cenzură în mass-media, voturi cumpărate şi lipsa transparenţei comisiilor electorale. UE a amânat pe termen nelimitat semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, inclusiv un acord de liber schimb.