Miliția islamistă a capturat o serie de echipamente militare moderne, inclusiv avioane de luptă, în timpul dezintegrării amețitoare a forțelor afgane construite și armate de SUA. Peste 83 de miliarde de dolari au fost investiți în echiparea armatei afgane.
Un sistem construit și instruit cu un cost de 83 de miliarde de dolari s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc, scrie Times of Israel. Forțele de securitate afgane s-au prăbușit atât de repede și complet - în unele cazuri fără un foc tras - încât beneficiarul final al investiției americane s-au dovedit a fi talibanii. Au cucerit nu numai puterea politică, ci și puterea de foc furnizată de SUA - arme, muniție, elicoptere și multe altele.
Talibanii au capturat o serie de echipamente militare moderne când au copleșit forțele afgane care nu au reușit să apere centrele regionale. Au urmat capturi uriașe, inclusiv avioane de luptă, mai ales când talibanii au intrat în capitalele provinciilor și bazele militare cu o viteză uimitoare, depășite doar prin capturarea celui mai mare premiu, Kabul, în weekend.
Un oficial al apărării SUA a confirmat luni că acumularea bruscă de echipamente afgane furnizate de SUA a talibanilor este enormă. Funcționarul nu a fost autorizat să discute chestiunea în mod public și a vorbit cu condiția anonimatului. Totul este o consecință jenantă a evaluării greșite a viabilității forțelor guvernamentale afgane - de către armata SUA, precum și agențiile de informații - care, în unele cazuri, au ales să predea vehiculele și armele mai degrabă decât să lupte.
Eșecul SUA de a produce o armată afgană durabilă și o forță de poliție și motivele prăbușirii lor vor fi studiate ani de zile de către analiștii militari. Cu toate acestea, dimensiunile de bază sunt clare și nu seamănă cu cele întâmplate în Irak. Forțele s-au dovedit a fi ca și inexistente, echipate cu arme superioare talibanilor, dar le lipsesc ingredientul crucial al motivației de luptă.
„Banii nu pot cumpăra voință. Nu poți achiziționa Leadership ”, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al secretarului apărării Lloyd Austin.
Doug Lute, un general locotenent în retragere, care a ajutat la direcționarea strategiei de război afgane în timpul administrațiilor George W. Bush și Barack Obama, a spus că ceea ce au primit afganii în resurse tangibile le lipsea în spirit.
„Principiul războiului este valabil - factorii morali domină factorii materiale”, a spus el. „Moralul, disciplina, conducerea, coeziunea unității sunt mai decisive decât numărul de forțe și echipamente. Ca străini în Afganistan, putem furniza materiale, dar numai afganii pot furniza factorii morali intangibili. ”
În schimb, insurgenții talibani din Afganistan, având un număr mai mic, armament mai puțin sofisticat și fără putere aeriană, s-au dovedit a fi o forță superioară. Agențiile de informații americane au subestimat în mare măsură această superioritate și chiar și după ce președintele Joe Biden a anunțat în aprilie că va retrage toate trupele americane, agențiile de informații nu au prevăzut o ofensivă finală a talibanilor care va avea succes atât de spectaculos.
„Dacă nu am fi folosit speranța ca mod de acțiune, ... ne-am fi dat seama că retragerea rapidă a forțelor SUA a trimis un semnal forțelor naționale afgane că sunt abandonate”, a spus Chris Miller, care a văzut lupta în Afganistan în 2001 și era secretar interimar al apărării la sfârșitul mandatului președintelui Donald Trump.
Stephen Biddle, profesor de afaceri internaționale și publice la Universitatea Columbia și fost consilier al comandanților americani din Afganistan, a declarat că anunțul lui Biden a pus în mișcare colapsul final.
"Problema retragerii SUA este că a trimis un semnal la nivel național conform căruia orice protecție este anulată - un semnal brusc, la nivel național, pe care toată lumea l-a citit în același mod", a spus Biddle. Înainte de luna aprilie, trupele guvernamentale afgane pierdeau încet, dar constant războiul, a spus el. Când au aflat că partenerii lor americani plecau acasă, un impuls de a renunța fără o luptă „s-a răspândit ca focul”.