Cum vrea Occidentul să REZOLVE criza din Siria. ÎNT LNIRILE la NIVEL ÎNALT prevestesc un nou plan

Cum vrea Occidentul să REZOLVE criza din Siria. ÎNT LNIRILE la NIVEL ÎNALT prevestesc un nou plan

Joi, țări din Europa de Vest și din Orientul Mijlociu au discutat pe larg criza din Siria. Dialogul între cele mai importante state care sunt, în vreun fel, implicate în conflict vine după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului Unit asupra unor ţinte din Siria legate de programul de înarmare chimică, în urma acuzaţiilor că regimul de la Damasc a folosit arme chimice, pe 7 aprilie, împotriva rebelilor de la Douma, lângă Damasc.

Reprezentanţii mai multor ţări occidentale şi arabe au ajuns joi, la Paris, la un acord asupra unei noi iniţiative diplomatice pentru soluţionarea conflictului din Siria, informează DPA. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că „s-a dat startul” unor eforturi de obţinere a păcii, potrivit agerpres.ro.

Germania participă pentru prima dată la reuniunea aşa-numitului grup restrâns pentru Siria, din care mai fac parte Arabia Saudită şi Iordania. Acestea sunt reprezentate, ca şi Franţa, de miniştrii de externe, iar din partea SUA participă la negocieri emisarul pentru Orientul Mijlociu David Satterfield.

Potrivit puterilor occidentale, atacul s-a soldat cu zeci de morţi. Siria şi aliatul său, Rusia, au dezminţit de mai multe ori că a avut loc un atac chimic.

Ulterior ripostei militare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut intensificarea eforturilor diplomatice pentru încheierea conflictului din Siria, iar premierul francez Edouard Philippe, a sugerat că grupul restrâns trebuie să negocieze cu Turcia, susţinătoarea unora din rebelii sirieni, şi cu aliaţii guvernului de la Damasc - Rusia şi Iranul.

Turcia, Rusia şi Iranul duc de mai mult timp tratative care au dus la reducerea intensităţii luptelor în unele regiuni din Siria, unde forţele militare ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad redobândeşte treptat controlul asupra teritoriului. DPA menţionează că, potrivit unor observatori, evoluţiile militare scad şansele unui compromis politic.