Obţinerea datelor de trafic, doar pentru "temeiuri justificate". Deputaţii au stabilit durata controlului judiciar la 5 ani

Obţinerea datelor de trafic, doar pentru "temeiuri justificate". Deputaţii au stabilit durata controlului judiciar la 5 ani

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat azi o OUG privind Codul penal, introducând existenţa unor "temeiuri justificate" în cazul obţinerii datelor de trafic şi localizare pentru ca acestea să poată fi considerate probe în dosar, deputaţii stabilind şi durata controlului judiciar la 5 ani.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, azi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală. Membrii comisiei au hotărât ca obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului să respecte o serie de criterii, printre care şi existenţa unor temeiuri "justificate", pentru ca datele solicitate să constituie probe.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a criticat adoparea sintagmei temeiuri "justificate".

"Din punctul nostru de vedere era suficientă existenţa temeiurilor, pentru că în multe alte dispoziţii ale Codului de procedura penală nu veţi găsi o sintagma similară celei care a fost adoptată (temeiuri justificate-n.r.) el nu modifică cu nimic. Judecătorului, atunci când face analiza, îi era suficientă sintagma există temeiuri",a declarat preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, la finalul dezbaterii, la solicitarea jurnaliştilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, deputaţii din comisie au stabilit că durata maximă a controlului judiciar va fi de 5 ani, deşi, Senatul a decis reducerea perioadei la 3 ani.

"În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimterii în judecată", potrivit textului OUG nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, pe care Comisia Juridică a adoptat-o.

Ministerul Justiţiei a susţinut păstrarea termenului de cinci ani, propus de Guvern.