Obstrucție pe alegerea primarilor în două tururi. Ce face PSD ca să blocheze legea
- Ionel Sclavone
- 10 februarie 2020, 20:12
PSD obstrucționează adoptarea în plen a proiectelor legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a președinților de consilii județene. O astfel de scenă s-a petrecut în Comsia Juridică a Camerei Deputaților, al cărei președinte a refuzat să supună votului o propunere a unui deputat liberal. PSD-istul Nicușor Halici a respins o solicitare a deputatului Gabriel Andronache (PNL) de introducere pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor a dezbaterii celor două proiecte legislative, invocând că acestea se află la Comisia de Cod electoral.
Deputatul Andronache a cerut suplimentarea ordinei de zi a comisiei juridice cu două proiecte legislative privind alegerea primarilor în două tururi și a preşedinţilor CJ. Solicitarea i-a fost respinsă de președintele comisiei, Nicuşor Halici, care a replicat că solicitarea este neregulamentară, având în vedere că proiectele sunt la comisia specială. În replică, Gabriel Andronache a atras atenția că preşedintele Comisiei speciale de Cod electoral a transmis că nu a primit nici o adresă din partea Birourilor permanente prin care să fie sesizat cu cele două proiecte:
„Există o surpriză, că preşedintele comisiei speciale spune că el nu a făcut nicio cerere pentru a fi sesizată comisia specială cu cele două proiecte. O altă surpriză este că această comisie specială nu a fost sesizată de Birourile permanente comune. La comisie nu e nicio adresă de la Birourile permanente reunite pentru a fi sesizată cu cele două proiecte, ca urmare rămâne sesizată Comisia juridică cu cele două proiecte. Birourile permanente nu şi-au dus la capăt demersurile. Solicitarea noastră, cel puţin cu privire la OUG 40, este perfect regulamentară. Deblocăm discuţia şi dăm raport de respingere la ordonanţa 40”, a susţinut Andronache.
Nicușor Halici nu s-a lăsat, insistând că aceste proiecte au fost transmise de Comisia juridică spre cea de Cod Electoral imediat după decizia Birourilor permanente, cu proces verbal de predare primire. El a fost susținut de Florin Iordache care a precizat că proiectele se află la Comisia de Cod electoral:
„În prima şedinţă a Birourilor permanente reunite vom lua o decizie dacă această comisie (de cod electoral - n.r.) mai lucrează sau nu. Noi avem doar o informare din partea preşedintelui comisiei în acest sens. Noi am prelungit activitatea acestei comisii, e adevărat, la solicitarea mea, nu a preşedintelui comisiei (...). Nu putem discuta noi în Comisia juridică pe un proiect care nu mai există nici fizic, nici ca temei. Dacă la Birourile permanente reunite se constată că această comisie (de cod electoral - n.r) şi-a încheiat activitatea, pe baza informării preşedintelui comisiei, proiectele revin la Comisia juridică şi de administraţie publică. Dar în acest moment nu există proiectele la aceste comisii", a explicat Florin Iordache.
Andronache a cerut ca solicitarea liberalilor să fie supusă la vot, însă Nicuşor Halici a respins propunerea.
„Să supun la vot ce? Nu avem proiectele, ar fi o ilegalitate. Am intra într-un cerc vicios. Nu cred că e bine să dăm izvor unei cutume de a supune la vot ceva ce nu există”, a spus Halici.