Obligativitatea vaccinării și decizia CEDO. Drepturile individuale sacrificate în detrimentul deciziilor colective
- Militaru Adrian
- 30 august 2024, 14:02
În cadrul unei noi serii a podcastului „HAI LIVE! Cu Turcescu” de pe canalul de Youtube„Hai România”, moderatorul Robert Turcescu i-a avut alături pe Bogdan Comaroni și Mirel Palada. Principalul subiect discutat s-a axat pe decizia CEDO în ceea ce privește drepturile omului în raport cu binele unei comunități. A fost adus în discuție cazul medicilor care în pandemie au refuzat să se vaccineze și astfel și-au pierdut locul de muncă.
Dând puțin timpul în urmă, ne aducem aminte de campania de vaccinare obligatorie împotriva Covid-19. Raportul privind decizia CEDO sugerează că obligativitatea de vaccinare a cadrelor medicale nu a reprezentat o încălcare a drepturilor omului. Astfel, cei doi invitați și-au prezentat opiniile cu privire la acest caz. De asemenea, s-a adus în discuție faptul că o prioritizare a comunității în detrimentul individului se poate repeta în viitorul apropiat.
Drepturile comunității anulează libertatea individuală
În contextul obligativității vaccinării, drepturile individului par să fie subordonate intereselor comunității. Conform deciziei CEDO, în pandemie drepturile omului nu au fost încălcate, deoarece binele comun a fost o prioritate, iar vaccinarea a fost soluția. Toate acestea în detrimentul medicilor, care au fost obligați prin diferite mijloace să se vaccineze. În acest paradox, se ridică un semn de întrebare cu privire la valoare individului într-o societate în care drepturile colective sunt puse pe primul plan.
„Odată cu decizia CEDO cu privire la drepturile omului, apar drepturile unei comunități care devin prioritare. Decizia CEDO spune că o comunitate, adică sănătatea publică și tot ce reprezintă comunitatea respectivă, este mai presus decât medicul. Decizia apare în urma unor măsuri restrictive vizavi de medicii care au refuzat să se vaccineze. Au fost suspendați, dați afară, adică nu mai era vorba de faptul că sunt stăpân pe corpul meu și îmi fac jobul. Acum pare că tu, ca și om, ca și individ, nu mai contezi. Totul este legat de un stup, iar tu, ca cetățean nu mai contezi”, afirmă Bogdan Comaroni.
Drepturile individuale sacrificate în detrimentul deciziilor colective
Aceste măsuri ridică un semn de întrebare cu privire la protecția drepturilor omului în viitor. Având în vedere incertitudinea, posibilitatea ca aceste lucruri să se repete este foarte mare. O situație, în care represaliile sunt justificate sub pretextul binelui comun, ridică temeri în ceea ce privește libertățile individuale. Concluzia discuției indică faptul că dreptul la opinie devine secundar în fața unei decizii colective.
„Un individ se supune într-adevăr majorității în cazuri stabilite. Nu erai împotriva legii, nu făceai crime și aveai dreptul la opinie. Al doilea atac pe lângă acesta este că CEDO consideră că o comunitate este superioară individului în decizie. Odată cu medicii se poate extinde la oricine. Dacă vaccinarea este obligatorie, cu atât mai mult într-un caz particular al medicilor, nu încalcă drepturile omului, dar trebuie extinsă obligatoriu la toată lumea. A treia chestiune este că se pot face aceste lucruri oricând într-o viitoare pandemie. Se poate lua o decizie colectivă și se pot face represalii fără a încălca drepturi și libertăți. Am avut în pandemie medici care s-au întrebat în anumite chestiuni. Este bine, nu este bine? Și au fost dați afară unii”, a explicat Mirel Palada.