Peninsula Crimeea ar fi una din țintele contraofensivei pregătite de armata ucraineană în această primăvară. Un fost consilier al președintelui Volodimir Zelenski a prezentat propria ipoteză în legătură cu operațiunea pe care o așteaptă întreaga lume. În opinia sa, tăierea liniei rusești de aprovizionare pe uscat și eliberarea militară a penisulei reprezintă un obiectiv de atins pentru armatele Kievului.
Fostul consilier al Biroului Președintelui Ucrainei Aleksei Arestovici a prezentat propriul scenariu în legătură cu obiectivele pe care și le-a propus armata Ucrainei în operațiunile pe care le pregătește. În opinia sa, eliberarea peninsulei Crimeea și, în același timp, tăierea liniilor de aprovizionare rusești pe uscat sunt obiective care pot fi îndepinite de armata Kievului în următoarea perioadă.
Aleksei Arestovici a făcut o serie de comentarii în legătură cu viitoarea contraofensivă anunțată de Forțele Armate ale Ucrainei într-un interviu cu jurnalistul Mark Feigin. În opinia sa, unul din obiectivele urmărite ar putea fi o operațiune care să taie accesul rușilor la coridorul terestru spre Crimeea și eliberarea peninsulei ocupate în 2014.
El a explicat că, de-a lungul istoriei, peninsula Crimeea a fost o țintă accesibilă pentru cei care au dorit să o ocupe. Aceasta deoarece este greu de apărat și de susținut în lipsa unor linii de aprovizionare solide, pe uscat.
„Fiecare a luat-o când a vrut. Pentru că de fapt este foarte incomod de apărat. Este destul de dificil să organizezi aprovizionarea pe mare. Generalul alb (antibolșevic) Slașcev a formulat că este imposibil să ții Crimeea fără un coridor pe uscat”, a adăugat fostul consilier Arestovici.
Fostul oficial ucrainean a precizat că în prezent forțele militare ale Kievului creează condiții pentru a tăia accesul invadatorilor ruși pe coridorul terestru spre Crimeea. Arestovici a avansat chiar ipoteza în care Podul Crimeei va fi aruncat în aer chiar înainte de declanșarea operațiunilor militare.
În urmă cu o zi, pe 1 mai, colonelul de marină american în retragere Mark Kanchian a declarat că Crimeea va fi eliberată după un „îndelung asediu”. Fostul ofițer a explicat că o contraofensivă în Crimeea se poate desfășura în mai multe etape până la atingerea obiectivului final.
Ce urmăresc rușii cu atacurile din ultimele zile
În acest context, un alt consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că Moscova și-a schimbat tacticile de război împotriva Ucrainei. Rușii lovesc în mod deliberat zone rezidenţiale pentru a pune presiune asupra guvernului de la Kiev.
„Nu există nicio îndoială că ei efectuează atacuri directe asupra clădirilor rezidenţiale civile ori a zonelor cu mai multe case cu populaţie civilă”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kev.
Potrivit spuselor sale, unul dintre scopurile schimbării de tactică este grăbirea contraofensivei, pentru ca forţele ucrainene să nu se pregătească suficient și să pornească rapid atacul. În cursul lunilor de iarnă, Rusia a vizat cu precădere infrastructura energetică a Ucrainei.
Moscova vrea să preseze Kievul să facă pace
De asemenea, consideră Podoliak, Moscova încearcă să influenţeze țările occidentale să preseze Kievul ca să ceară negocieri urgente pentru a pune capăt uciderii de civili. Podoliak a afirmat loviturile ruseşti cu rachete sunt menite să testeze dacă Ucraina este capabilă să-şi protejeze spaţiul aerian.
Un val de atacuri ruseşti cu rachete au avut loc în ultimele zile, făcând numeroase victime în rândul civililor. În oraşul Uman din centrul ţării, cel puţin 20 de persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit un bloc de locuinţe. De asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk, o tânără femeie şi fetiţa sa de trei ani au fost ucise în urma unui atac rusesc.
Ucraina ar putea lansa contraofensiva pe 9 mai
Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Avertismentul vine din partea lui Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR). Aceasta a fost anexată, împreună cu alte trei regiuni ucrainene - Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, din sud -, în septembrie trecut de Rusia, relatează EFE.
„Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO. Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei'”, a afirmat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko conform TASS.
În prezent, a subliniat Marociko, forţele ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru acţiuni majore contraofensive.
„Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv”, a subliniat el.
Generalii ucraineni îşi planifică de mai multe luni contraofensiva de primăvară pentru a recuceri teritoriile ocupate de ruşi. Până acum nu a fost dat publicității nici un detaliu legat de acest subiect.
Armata ucraineană a ajuns la final cu pregătirile
Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în faza lor finală. În acelaşi timp, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat trupele care luptă în Bahmut, la numai câteva ore după ce anunţase că ucrainenii au efectuat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să „abandoneze unele poziţii”.
„Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est”, a declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, într-o notă scurtă.
În cursul vizitei sale în zonă, Sîrski a discutat cu militarii despre cum să „provoace pierderi maxime inamicului” şi să continue să „asigure apărarea eficientă” a părţii din oraş aflate încă sub control ucrainean. El a adăugat că noi unităţi ruse, inclusiv paraşutişti şi combatanţi ai grupului de mercenari Wagner, sunt „aruncaţi constant în luptă” în pofida pierderilor grele.
În ultimele luni, bătălia pentru Bahmut a devenit punctul central al conflictului, care nu a înregistrat schimbări semnificative de la sfârşitul anului trecut.