Obiecte de mobilier ideale pentru grădină

Obiecte de mobilier ideale pentru grădină

Dacă vrei să ai o curte interioară de „vis“, combină piese de mobilier din lemn, lut şi ceramică. Este de preferat ca acestea să fie prelucrate manual.

Vrei să-ţi amenajezi grădina şi nu ştii ce stil să abordezi şi nici ce piese de mobilier să alegi? Experţ ii în design exterior spun că sunt la modă gră- dinile în stil rustic.

Jardinierele, pergolele, roţile vechi de car, podeţele, aranjamentele din ramuri, balansoarele, foişoarele, şezlongurile, mesele şi scaunele te vor ajuta să realizezi un decor de invidiat. Însă trebuie să acorzi o atenţie deosebită alegerii materialului din care sunt realizate aceste piese şi să mergi pe aceaşi „linie“, indiferent de alegerea făcută. „De exemplu, pentru o grădină rustică ar fi ideal ca ea să conţină doar piese de mobilier din lemn masiv şi aranjamente din piatră. În niciun caz, pentru acest stil, să nu optezi pentru poteci pavate cu gresie sau pentru podeţe din metal“, recomandă Flaviu Tod, designerul companiei producă toare de mobilier de grădină RusticWood.

Designerii insistă pe ideea că atunci când îţi amenajezi grădina trebuie să ţii cont de stilul în care este realizată locuinţa şi că între cele două trebuie să existe o legă- tură strânsă. „Dacă ai o casă pavată cu piatră nu este recomandat ca în grădină să ai mese şi scaune din plastic. Această combinaţie nu este deloc una reuşită“, explică designerul Diana Elena Borundel.

Nu combina mai mult de două materiale!

Printre obiectele de mobilier care nu trebuie să lipsească dintr-o grădină de „vis“ sunt şi foişoarele. Acestea sunt locuri ideale pentru relaxare. Indiferent că au forme dreptunghiulare, pătrate ori circulare, astfel de chioşcuri trebuie să fie din lemn. „Un foişor din metal nu este deloc estetic“, spune Diana Elena Borundel. Iar combinaţia între lemn şi termopane, susţine designerul, este total nepotrivită.

De asemenea, şi leagănele sunt nelipsite dintr-o grădină. Este indicat însă ca toate obiectele din grădină să se asorteze. Dacă foişorul este din lemn, atunci este recomandat ca şi leagănul să fie realizat din acelaşi material. În cazul în care vei opta pentru unul din plastic, vei distruge tot decorul. „Nu sunt indicate mai mult de două materiale diferite pentru amenajarea grădinii“, afirmă Diana Elena Borundel. Ca să fii sigur că nu vei da greş şi că vei avea o grădină armonioasă, poţi combina piese de mobilier din lemn, lut şi piatră. Specialiştii în domeniu recomandă ca pentru obiectele din lemn să le alegi pe cele din gutui, brad şi carpen.

Alege lucruri de calitate

Când îţi cumperi mobilierul pentru grădină trebuie să te asiguri că este de calitate şi cât mai original. Dacă vrei piese unicat, poţi să apelezi la companii care lucrează manual. „Dacă achiziţionezi un scaun din plastic făcut în serie, nu o să ai niciodată acelaşi rezultat ca atunci când alegi unul făcut dintr-o bucată din lemn rotundă, pe care cineva l-a realizat manual şi s-a stră- duit să aranjeze fiecare ramură astfel încât să rezulte un produs deosebit“, argumentează Flaviu Tod.

Specialiştii spun că poţi să-ţi dai seama dacă o piesă de mobilier pentru grădină este de calitate după greutatea pe care o are aceasta. Cu cât este mai grea şi mai stabilă, cu atât este mai rezistentă şi mai durabilă.

Inginerul constructor Nicolae Tănase, din Bucureşti, recomandă ca atunci când îţi cumperi mobilier de grădină să ai grijă ca acesta să nu aibă găuri, spărturi sau crăpături mai mari de 5-6 milimetri.

Piesele trebuie acoperite cu huse speciale

Cu toate că mobilierul de exterior este făcut să reziste mai mult decât unul de interior, asta nu înseamnă că este indestructibil. „Pe cât posibil, trebuie protejat de factori externi agresivi, precum produse petroliere, acizi ori lovituri puternice cu obiecte din metal“, recomandă Flaviu Tod. De asemenea, piesele trebuie să fie ferite de căldură sau de umezeală excesivă. De aceea, este indicat să le acoperi cu huse speciale.

Pe de altă parte, trebuie să întreţii mobilierul. „Este recomandat să îl ştergi cu diferite substanţe care se folosesc pentru piesele din lemn, existente în comerţ. După un timp mai îndelungat (de preferat o dată la trei ani - n.r.), poţi să-l tratezi cu lac“, spune Flaviu Tod.

Atenţie! Un tratament prea agresiv îi poate afecta atât „naturaleţ ea“, precum şi caracterul ecologic. Pe de altă parte, lipsa unui tratament poate duce la o rezistenţă mică în timp.

Ne puteți urmări și pe Google News