Stresul, fumatul și alcoolul se numără printre dușmanii tăcuți ai organismului. Efectele acestora pot afecta grav sănătatea. De altfel, poluarea este un alt factor care duce la apariția unor boli ale sistemului respirator. Românii sunt expuși acestui fenomen, iar situația se agravează de la un an la altul. Toxicologul Radu Ţincu a vorbit despre efectele acestor factori periculoși.
Stresul cotidian poate duce la apariția unor boli grave
Stresul cotidian se numără printre factorii care pot duce la apariția unor boli grave. Românii tind să neglijeze latura emoțională și să nu pună preț pe trăirile pe care le au, iar acest aspect duce la eliberarea hormonilor de stres.
În perioadele de agitație, glandele produc cortizolul, unul dintre hormonii nocivi pentru organism. Acesta poate duce la îmbătrânirea cerebrală.
Risc crescut de demență
Din cauza factorilor actuali, numărul bolilor neurologice va crește în următoarele două decenii.
„Asta înseamnă că vom dezvolta progresiv diferite forme de demență. Ceea ce arată că acest stres psihic este cauzator de modificări în structura cerebrală. Avem o serie de hormoni neurohormoni, neurotransmițători cerebral excitator, cum ar fi glutamatul. Un proces cronic de inflamație la nivel cerebral va duce la distrugerea neuronilor pentru că această rată metabolică în exces produce stres oxidativ, iar stresul oxidativ prin eliberarea de specii reactive de oxigen va cauza, dacă vreți, o arsură chimică a sinapselor. ”, a explicat toxicologul, conform Antena 3 CNN.
Poluarea, pericol pentru organismul uman. Ce boli poate declanșa
Pe lângă fumat, consumul de alcool sau stres, poluarea se numără printre factorii din calea cărora oamenii nu pot fugi. Dincolo de numeroasele programe pentru protecția mediului, poluarea reprezintă o reală problemă la nivel mondial.
„Nu ne putem muta cu toții în munți. Poluarea produce la nivelul arborelui bronşic inflamație. Oxizii de azot sunt substanțe iritante pentru mucoasa respiratorie și apare eliberarea de citokine proinflamatorii. Aceste citokine proinflamatorii pe de o parte vor crește secreția de mucus. Asta înseamnă că vom avea o hipereactivitate bronșică, o secreție de mucus în exces care predispune la apariția unor fenomene infecțioase.”, a mai spus specialistul.