OBAMACARE a intrat în vigoare la 1 ianuarie. La ce se referă noua legislație

Milioane de americani vor avea asigurare de sănătate pentru prima oară în viață, o dată cu intrarea în vigoare a reformei sănătății, promovată de președintele Barack Obama.

Reformele fac parte din obiectivul anunțat al președintelui de a asigura asistență medicală pentru toți cetățenii. Măsurile luate sunt controversate, iar începutul aplicării acestora s-a lovit de diverse probleme. Unele grupări religioase au reușit să obțină în ultimul moment o excepție de la regula care spune că sunt obligate să acopere, prin asigurarea medicală, și cheltuielile privind contracepția.
Judecătorul  Sonia Sotomayor de la Curtea Supremă de Justiție a blocat, temporar, posibilitatea guvernulului de a obliga astfel de organizații să ofere asigurări de sănătate care să includă și măsurile de contracepție, precizează BBC. Ea a făcut acest lucru la cererea unui grup de călugărițe catolice din Colorado, organizația Surorile celor Săraci, care a pierdut procesul anterior, la o curte de apel din Denver. Călugărițele susțin că aceste reguli intră în contradicție cu poziția Bisericii Catolice legată de folosirea contraceptivelor.
Potrivit noii Legi a Sănătății, Affordable Care Act, cunoscută sub numele de Obamacare, este obligatoriu ca toți cetățenii să aibă o asigurare de sănătate, care să fie plătită fie de angajator, fie prin achiziționarea unui plan privat de sănătate, dintre cele aflate acum în vigoare. Cei care susțin că nu pot să-și permită o astfel de asigurare vor fi ajutați, dar cei care nu au niciun fel de asigurare de sănătate vor fi amendați.
Începând cu 1 ianuarie 2014, companiile de asigurări de sănătate nu mai pot refuza să ofere polițe de acest gen oamenilor care suferă de boli cronice. Peste 2,1 milioane de persoane s-au înscris deja pentru a face parte din planurile de asigurări de sănătate, cu mult sub ceea ce reprezintă obiectivul anunțat de guvernul federal american.
Aplicarea noilor norme a întâmpinat dificultăți de la început. Siteul autorităților, care oferea detalii, a fost insuficient de bine pregătit și a avut probleme tehnice încă de la lansarea sa, în luna octombrie. Companiile de asigurări au anunțat anularea a milioane de polițe, spunând că nu îndeplinesc cerințele minime ale legislației.
Toate aceste probleme au avut loc în ciuda promisiunii președintelui Obama că oamenii nu vor fi obligați să renunțe la polițele de asigurare de care ei sunt mulțumiți.
Rata de susținere a președintelui Obama a scăzut vertiginos pe fondul aplicării haotice a acestei reforme, dar Casa Albă spune că toate problemele vor fi rezolvate.