Președintelui Statelor Unite nu i s-a întins obișnuitul covor roșu la aterizare, ba, mai rău, nu s-a găsit pentru el o scară, astfel că a fost nevoit să se dea jos din Air Force One pe o ieșire de urgență
Vizita lui Barack Obama în China, unde participă la summit-ul G20, organizat în zilele de 4-5 septembrie la Hangzhou, a început sub cele mai proaste auspicii.
Tuturor celorlalți lideri sosiți la Hangzhou li s-a întins covorul roșu de la scara avionului, fie că a fost vorba de Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Erdogan sau de premierul indian Narendra Modi, președintele brazilian Michel Temer sau de premierul australian Malcolm Turnbull. Însă liderul celei mai mari puteri a lumii a fost forțat să coboare din Air Force One printr-o ușă de urgență aflată în burta aparatului, după ce nici o scară nu a fost adusă lângă avionul său.
Mai mult, președintele ^ I-a promis Obama lui Erdogan expulzarea lui Gülen? american a coborât pe pista aeroportului în plin conflict între membrii delegației sale și autoritățile chineze. Așa cum se întâmplă de obicei la astfel de evenimente, presa americană se afla sub una dintre aripile avionului, pentru a urmări coborârea președintelui. Acest lucru a provocat intervenția precipitată a serviciilor de securitate chineze.
Foto: Vladimir Putin la întâlnirea G20
Un agent chinez s-a dus la ziariști și a început să le strige să plece de acolo cât mai repede. O responsabilă de la Casa Albă a intervenit, informându-l pe agentul chinez că este vorba de un avion american și despre președintele Statelor Unite.
Agentul chinez a replicat, urlând în engleză: „Aici este țara noastră. Este aeroportul nostru!”. Agentul a încercat chiar să o împiedice pe Susan Rice, consiliera pentru securitate a Casei Albe, să ajungă la convoiul de mașini al președintelui.
Mulți observatori internaționali i-au acuzat pe liderii chinezi că au pus la cale în mod intenționat „umilirea diplomatică” a lui Barack Obama. De pildă, contactat de The Guardian, Jorge Guajardo, fost ambasador al Mexicului în China, a declarat că este convins că a fost vorba de o „umilire planificată”: „Aceste lucruri nu se întâmplă din greșeală. Nu cu chinezii. Am avut de-a face cu chinezii timp de șase ani. L-am condus pe (președintele – n.r.) Xi Jinping în Mexic. Am primit doi președinți mexicani în China. Știu exact cum funcționează aceste lucruri. Sunt pregătite până în cel mai mic detaliu. Nu este nici o greșeală. Sigur nu este.” Fostul ambasador a adăugat: „Este o umilire. Este un mijloc de a transmite: «Știi, nu reprezinți ceva special pentru noi.» Face parte din noua aroganță chineză. Este o manevră pentru exacerbarea naționalismului chinez, cu mesajul: «China este o superputere.» Cred că totul face parte din strategia lui XI Jinping de a miza pe cartea naționalistă”.
Statele Unite și China au un conflict diplomatic deschis în legătură cu două arhipelaguri din Marea Chinei de Sud-Est, asupra cărora Beijingul și-a declarat stăpânirea, sfidând Curtea Internațională de la Haga și afirmând că este gata să recurgă inclusiv la forța armată pentru a apăra zona strategică aflată în litigiu.
La rândul său, Bill Bishop, expert în probleme chineze, s-a declarat și el de acord că primirea lui Obama arată ca un afront deliberat, cu scopul de a-i face „pe americani să pară mici și slabi”. „Pare să fi fost o umilire brutală, care a vrut să transmită: ‘Priviți, putem să-l facem pe președintele Americii să iasă prin burta avionului’.”
Obama a încercat să minimalizeze incidentul, atunci când, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Theresa May, a fost întrebat despre „agitație”: „Nu aș exagera semnificația lui, deoarece, așa cum am mai zis, nu este prima oară când astfel de lucruri se petrec și nu doar aici. Se petrec într-o mulțime de locuri, inclusiv, la aliații noștri.”
I-a promis Obama lui Erdogan expulzarea lui Gülen?
Întâlnirile bilaterale, desfășurate pe marginea summit-ului G20 de la Hangzhou, sunt mult mai interesante decât discuțiile din plen. Același Obama a avut mult-așteptata întrevedere cu președintele Turciei, prima de la puciul eșuat din 15 iulie. Relațiile dintre cele două țări sunt extrem de tensionate, după ce Ankara a cerut extrădarea clericului Fethullah Gülen, care trăiește în Pennsylvania, și a acuzat America de complicitate la lovitura de stat. Or, iată că Obama îi face la summit-ul G20 din China o promisiune uluitoare lui Erdogan, legată de autorii loviturii de stat: „Ne vom asigura că cei care au comis aceste acte (organizarea puciului – n.r.) vor fi aduși în fața justiției”. Cum este greu de presupus că Washingtonul și-ar asuma responsabilități legate de cetățeni care nu au legătură cu Statele Unite, cu atât mai puțin să aducă străini în fața justiției, rezultă că Obama a recunoscut oficial în fața lui Erdogan că organizatorii puciului din Turcia se află pe teritoriu american. Și vor fi deferiți justiției. Altfel zis, o promisiune de extrădare a lui Gülen.