Obama: SUA deschid un nou capitol în relaţiile cu lumea arabă

Barack Obama a dat asigurări, astăzi, într-un discurs rosit la Departamentul de Stat, că Statele Unite îşi vor schimba politica faţă de Orientul Mijlociu, o nouă abordare de care Washingtonul are nevoie pentru a nu risca să asiste la o un blocaj în relaţiile cu lumea arabă, transmite BBC.

"Va fi politica Statelor Unite să promoveze reforma şi tranziţia spre democraţie", a subliniat preşedintele. Liderul de la Casa Albă a sprijinit deschis revoltele din lumea arabă şi i-a avertizat pe liderii care reprimă aceste mişcări să renunţe la măsurile dure şi să asculte dorinţele poporului. "Poporul sirian şi-a arătat curajul cerând o tranziţie spre democraţie", a spus Obama, deschzând subiectul frământărilor din Siria. "Preşedintele Assad se confruntă acum cu o alegere. El poate conduce tranziţia sau să se excludă", a adăugat el.

Preşedintele a cerut şi încetarea violenţelor împotriva manifestanţilor, eliberarea prizonierilor politici şi acces la grupurile de apărare a drepturilor omului în oraşe ca Deraa, unul dintre oraşele-cheie ale protestelor.

În caz contrar, Bashar al-Assad - împotriva căruia SUA a dictat sancţiuni miercuri - şi regimul său "vor fi sfidaţi în interior şi vor continua să fie izolaţi în exterior", a precizat Obama. Preşedintele american a mai acuzat Siria că "îşi urmează aliatul iranian", care ar ajuta-o să organizeze reprimarea protestelor. Osama bin Laden, criminal, nu martir Președintele a adus în discuție și moartea lui Osama bin Laden. Bin Laden a fost un „criminal în masă” şi chiar înainte de moartea sa, reţeaua sa „a pierdut lupta.....pentru că majoritatea oamenilor au văzut că masacrarea nevinovaţilor nu corespunde dorinţei lor pentru o viaţă mai bună”, a subliniat Barack Obama.

Totodată, liderul de la Casa Albă a susţinut că viitorul SUA este legat de cel al Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, adăugând că şi alţi lideri din aceste regiuni ar putea avea aceeaşi soartă cu cea a conducătorilor înlăturaţi de la putere, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În opinia şefului statului american, strategiile de represiune nu vor mai funcţiona în Orientul Mijlociu. „Evenimentele din ultimele şase luni ne-au arătat că strategiile de represiune nu vor mai funcţiona. Televiziunea prin satelit şi internetul oferă o fereastră către lume, o lume care face progrese în ceea ce priveşte drepturile omului, precum India, Indonezia şi Brazilia”, a dat asigurări Obama, în discursul său. Stat palestinian demilitarizat, în granițele din '67 El a mai subliniat că viitoarele frontiere ale Israelului și ale statului palestinian, în stadiu de proiect acum, vor trebui fondate pe cele din 1967, de dinaintea Războiului de Șase Zile. În orice caz, viitorul stat palestinian va trebui să fie unul demilitarizat, a adăugat el, asigurând Israelul că angajamentul SUA față de securitatea statului evreu este de nezdruncinat. „Frontierele Israelului şi ale Palestinei urmează să fie fondate pe liniile celor din 1967 cu schimburi asupra cărora părţile ar fi de acord pentru a stabili frontiere sigure şi recunoscute de cele două state”, a declarat Obama.

„Retragerea completă şi graduală a forţelor militare israeliene ar trebui să fie coordonată în ideea unei responsabilităţii pentru securitatea palestiniană într-un stat suveran şi non-militarizat”, a mai spus preşedintele SUA. „Este necesar să se ajungă la un acord privind durata acestei perioade de tranziţie, iar eficacitatea acordurilor de securitate ar trebui să fie demonstrată”, a adăugat el. „În final, totul depinde de israelieni și de palestinieni. Nimeni nu le poate impune pacea, însă nici amânarea constantă nu va duce la înlăturarea problemei”, a conchis Obama.