La numai câteva ore de la bombardamentul nord-coreean cu obuze în Insula sud-coreeană Yeonpyeong, preşedintele american, Barack Obama, a declarat, aseară, într-un interviu la postul de televiziune ABC că Phenianul reprezintă o ameninţare serioasă şi a condamnat atacul, scrie BBC.
Liderul de la Casa Albă a descris Coreea de Sud drept un aliat important al americanilor şi bază a securităţii SUA în Regiunea Pacificului. Cu toate acestea, Obama a evitat speculaţiile privind eventuale represalii militare americane.
Obama cere sprijinul Chinei
Preşedintele american i-a cerut Chinei, principalul aliat al Coreei de Nord, să-i comunice Phenianului că există o serie de reguli internaţionale ce trebuie respectate. China e văzută ca singura putere ce are influenţă asupra regimului de la Phenian.
Administraţia de la Washington s-a ferit de o reacţie precipitată în faţa emoţiei Coreei de Sud şi Japoniei, cele două ţări ameninţate de arsenalul de la Phenian. Ieri, guvernul de la Tokyo s-a reunit de urgenţă, iar premierul nipon le-a cerut miniştrilor să se pregătească de orice eventualitate.
Secretarul de stat american, Robert Gates, i-a mulţumit executivului sud - coreean că a dat dovadă de reţinere.
Urmează patru zile de manevre militare
În urma unei discuţii telefonice, Obama a convenit cu omologul său sud-coreean Lee Myung-bak să deruleze manevre şi exerciţii militare în următoarele zile chiar în Marea Galbenă.
Operaţiunea fusese programată înainte de schimbul de focuri de ieri dintre cele două Corei şi nu va fi reprogramată.
Aşa că începând de duminica aceasta şi până miercurea viitoare are loc acest exerciţiu defensiv care demonstrează angajamentul american pentru stabilitatea şi pacea din regiune, dar arată şi forţa alianţei dintre SUA şi Coreea de Sud, potrivit unui comunicat remis de Casa Albă, scrie France Presse.
Americanii au 28.000 de soldaţi staţionaţi în Coreea de Sud.