Obama regretă "crimele împotriva umanităţii" comise de SUA în Guatemala

Obama regretă "crimele împotriva umanităţii" comise de SUA în Guatemala

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a cerut scuze omologului său din Guatemala pentru studiul medical pe care guvernul American l-a făcut în anii 1940 asupra a câteva sute de cetăţeni guatemalezi care au fost intenţionat infestaţi cu sifilis şi gonoree.

Obama şi-a exprimat regretele faţă de experimentul desfăşurat de SUA, într-o convorbire telefonică purtată cu preşedintele Guatemalei, Alvaro Colom. Vineri, într-o conferinţă de presă, Colom denunţase studiul ca fiind "o crimă împotriva umanităţii".

Studiul, finanţat şi tutelat de guvernul SUA între anii 1946 şi 1948, a ieşit abia acum la lumină graţie lui Susan Reverby, o profesoară de la Wellesley College (Massachusetts). Directoarea actuală a National Institutes of Health, instituţia americană care a dus la îndeplinire acest studiu l-a numit, ieri, "un abominabil exemplu din istoria medicinii". 1.500 de "cobai" Testele, făcute pe deţinuţi de drept comun, soldaţi sau bolnavi mintal acum 60 de ani, căutau să afle dacă penicilina avea şi efect profilactic asupra sifilisului şi gonoreei, nu doar unul curativ. La vremea aceea, penicilina abia fusese descoperită.

Iniţial, cercetătorii infestau prostituate cu gonoree sau sifilis, apoi le permiteau să aibă contacte sexuale neprotejate cu soldaţi sau deţinuţi din închisorile guatemaleze. După ce primii bărbaţi au fost contaminaţi, medicii au schimbat abordarea studiului, trecând la directa inoculare a viruslui. Ulterior, "cobaii" erau trataţi, dar nu se ştie dacă toţi s-au însănătoşit până la urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, circa 1.500 de persoane au făcut subiectul acestui experiment. Cel puţin o persoană a decedat în timpul experimentului, nefiind clar însă dacă moartea ei a survenit ca urmare a testelor ori din cauza altor probleme medicale. Cei infestaţi nu au ştiut vreodată că fac subiectul unor teste medicale. Sifilisul poate provoca afecţiuni cardiace, orbire, boli mintale şi, în final, moartea.

PRECEDENTUL TUSKEGEE

Un Mengele american

"Cercetările medicale" desfăşurate în Guatemala, ieşite acum la iveală, nu sunt o premieră în istoria SUA. În anii 1970, în urma unor dezvăluiri de presă, opinia publică a aflat despre "Experimentul Tuskegee":  un studiu făcut de autorităţile SUA asupra propriilor cetăţeni. Experimentul viza studirea evoluţiei clinice a sifilisului la agricultorii afro-americani din Alabama, care erau examinaţi periodic. Acestora nu li se spunea însă că au sifilis şi nici nu primeau un tratament adecvat - deşi leacul fusese descoperit odată cu inventarea penicilinei.  "Cercetarea" s-a desfăşurat vreme de patru decenii, între 1932 şi 1972, şi este cunoscută ca fiind cel mai infam studiu bio-medical desfăşurat vreodată de autorităţile americane. Preşedintele Bill Clinton (1992-2000) şi-a cerut scuze pentru ea. Doctorul care a pus la cale "Experimentul Tuskegee", John Cutler, este responsabil şi de testele efectuate asupra guatemalezilor.