Obama a protejat traficul de droguri al Hezbollah în SUA pentru a nu supăra Iranul

Obama a protejat  traficul de droguri al Hezbollah în SUA pentru a nu supăra Iranul

Administrația Obama a blocat o investigație vizând Hezbollah și rețeaua sa de distribuire a cocainei, pentru a nu periclita tratatul nuclear cu Iranul.

O echipă a Agenției Anti-Drog (Drug Enforcement Administration - DEA) lucra de aproape zece ani pentru a distruge traficul de droguri al organizației teroriste libaneze Hezbollah, care îi aduce câștiguri de un miliard de dolari anual, se arată într-un amplu documentar realizat de publicația americană Politico, care a discutat cu zeci de persoane la curent cu acest uriaș scandal.

Trafic de cocaină

DEA a descoperit că Hezbollah își construise pe teritoriul Statelor Unite o rețea complexă de trafic cu cocaină, dar și trafic de arme, carne vie etc., ale cărui profituri erau „spălate” prin achiziționarea de mașini de ocazie americane și expedierea lor în Africa, unde erau revândute. Însă Departamentele Justiției și Trezoreriei au întârziat sau respins sistematic cererile de urmărire și alte măsuri solicitate de echipa care descoperise rețeaua mafiotă susținută de Iran, deoarece Barack Obama și administrația sa se temeau să nu compromită negocierile cu Teheranul.

Acordul nuclear

Tratatul nuclear cu Iranul a fost, în repetate rânduri, caracterizat de Barack Obama drept realizarea sa cea mai importantă în planul politicii externe, iar Iranul este sponsorul și „stăpânul” politic și militar al Hezbollah. În cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Katherine Bauer, fost oficial în cadrul Departamentului Trezoreriei, declara că „sub administrația Obama, investigația (rețelei Hezbollah – n.r.) a fost obstrucționată de teama de a nu ‘scufunda’ barca (negocierilor cu) Iranul și a nu periclita acordul nuclear”.

Obstrucționarea anchetei DEA „a fost o decizie politică aplicată sistematic”, a declarat, pentru Politico, David Asher, care a participat la crearea programului anti-Hezbollah pentru Departamentul Apărării. „Au distrus cu bună știință toate eforturile noastre, care erau bine susținute și finanțate, iar ordinele veneau de la cel mai înalt nivel.” Grupul de lucru și-a desfășurat investigația – numită Proiectul Cassandra – timp de opt ani într-un sediu top secret din Virginia, cu ajutorul a 30 de agenți de securitate americani și străini, scoțând la lumină sindicatul crimei care finanța operațiunile jihadiste ale Hezbollah.

Echipa de anchetă a încercat mai ales să-l aducă în fața justiției pe Abdallah Safieddin, omul de legătură al Hezbollahului cu Teheranul, ca și pe un agent, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, poreclit „Ghost” (Fantoma) și considerat a fi unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume. „Hezbollah funcționează ca familia mafiotă Gambino pe steroizi, iar Safieddin este John Gotti al ei”, a declarat pentru Politico fostul agent Anti-Drog Jack Kelly, omul care a creat echipa de anchetă. „Safieddin este însărcinat să obțină tot ceea ce Iranul are nevoie.”

 Proiectul Cassandra

 Însă administrația Obama a obstrucționat în mai multe rânduri eforturile de a-l aduce în justiție pe Safieddin – chiar dacă investigatorii aveau martori oculari dispuși să depună mărturie că acesta supervizase importante tranzacții de droguri și arme – pentru ca în cele din urmă a închis Proiectul Cassandra, odată încheiat acordul nuclear cu Iranul, în ianuarie 2016.

„(Membrii Hezbollah) formau o organizație paramilitară de importanță strategică în Orientul Mijlociu, iar sub ochii noștri au devenit un conglomerat criminal internațional generând miliarde de dolari din activitățile cele mai periculoase din lume, inclusiv programele de arme chimice și nucleare și în beneficiul unor armate care consideră că Statele Unite sunt inamicul lor numă- rul unu”, spune Kelly.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a negat însă că Proiectul Cassandra a eșuat din rațiuni politice, notând că mai mulți membri Hezbollah au fost arestați și puși sub supraveghere și că administrația Obama a aplicat pedepse. Alți responsabili ai administrației Obama au acuzat membrii echipei care a lucrat la Proiectul Cassandra că nu au avut o viziune de ansamblu asupra afacerii. Un funcționar, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Politico: „Lumea este mult mai complicată decât ceea ce vezi din unghiul limitat al traficului de droguri. Deci nu poți permite CIA să preia controlul și, cu siguranță, nici DEA.”

FBI ar fi oferit bani agentului MI6 pentru probe anti-Trump

FBI a oferit unui spion britanic 50.000 de dolari pentru a confirma acuzațiile dintr-un dosar murdar despre Trump, dar banii nu au fost plătiți până la urmă, scrie presa britanică. Daily Mail a relatat ieri că FBI ar fi oferit bani agentului MI6, pentru a susține afirmații denigratoare despre Trump.

Procurorul general adjunct al SUA, Rod Rosenstein, a refuzat să răspundă la întrebarea pe această temă, în timpul audierii sale într-o comisie din Congres, săptămâna trecută. Acuzațiile la adresa FBI se referă la dosarul privind aventurile lui Donald Trump cu prostituate, în Rusia, în 2013, dosar cunoscut sub numele de „Golden Showers” și redactat de Chris Steele. „Cred, doar analizând sursele publice, că FBI i-a oferit lui Christopher Steele 50.000 de dolari, pentru a colabora cu ei.

El fie nu a vrut, fie nu a putut și în final FBI nu l-au plă- tit”, declară analistul politic Andrew Napolitano. Republicanii acuză FBI că a cerut în mod incorect interceptarea unor convorbiri din campania lui Trump, în dosarul scris de Steele, fost anchetator al serviciilor secrete, angajat de firma Fusion GPS să facă muncă de cercetare pentru democrați.

Semnele de întrebare au apărut în timp ce procurorul special Robert Mueller se apropie de finalul anchetei sale, referitoare la implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Până acum, Mueller a inculpat patru apropiați ai lui Trump, printre care şi generalul Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională. Acesta a recunoscut că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia. (S.S.)