Obama promite o nouă strategie pentru a distruge Statul Islamic

Obama a anunțat extinderea misiunii din Irak, precizând că SUA fac acest lucru la solicitarea guvernului de la Bagdad. El va prezenta, miercuri, Planul de Acțiune contra jihadiștilor.

La o lună după ce președintele SUA a dispus atacuri aeriene asupra militanților Statului Islamic din Irak și Siria, campania a ajuns la 140 de lovituri aeriene, care au atins o arie mare de desfășurare.

Statele Unite vor intensifica mai mult bombardamentele, în weekend având loc nouă astfel de atacuri în provincia Haditha dam in Anbar. Americanii sprijină forțele guvernamentale să preia controlul asupra zonei și să-i evacueze pe militanți. Luptele s-au extins din nordul țării spre vestul Irakului. Campania actuală a început în 8 august, iar Obama a promis că „nu va permite ca Statele Unite să fie atrase într-un alt război în Irak”.

Plan de acțiune contra ISIL

Preşedintele SUA urmează să-și prezinte, miercuri, Planul de Acţiune împotriva Statului Islamic. Obama a dat asigurări că nu este vorba despre trimiterea de trupe americane terestre și nu intenționează să lanseze un război în Irak.

„Următoarea fază este de a trece la o formă de atac. Mă voi întâlni, marţi, cu liderii Congresului, iar miercuri voi susține un discurs și voi prezenta ceea ce va fi planul nostru de acțiune”, a explicat liderul de la Casa Albă, într-un interviu realizat la întoarcerea sa de la summitul NATO de la Newport (Marea Britanie).

În marja summitului, reprezentanţii a zece state (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Danemarca, Canada, Australia) au convenit să creeze o coaliţie împotriva extremiștilor, ale cărei obiective şi acțiuni nu sunt încă bine conturate. Întrebat despre strategia pe care o vizează în acest sens, Obama a insistat că „nu este vorba de a trimite 100.000 de soldați americani în Irak”.

Coaliție internațională

Obama a explicat că forțele americane vor face parte dintr-o coaliţie internaţională, care efectuează raiduri în sprijinul activității din teren a forțelor irakiene și kurde. El s-a arătat optimist, susținând că, în final, jihadiştii vor fi învinși, deşi pentru asta va fi nevoie de alocarea unor resurse suplimentare acestei regiuni.