Obama: SUA sunt dispuse să ajute UE în rezolvarea crizei datoriilor

Obama: SUA sunt dispuse să ajute UE în rezolvarea crizei datoriilor

SUA sunt "dispuse să îşi joace rolul pentru a ajuta" Uniuniea Europeană să facă faţă crizei datoriilor, a afirmat ieri preşedintele Barack Obama după o întâlnire cu liderii UE, subliniind că Washingtonul este "interesat de reuşita" economică a bătrânului continent.

UPDATE 2. Rezolvarea crizei actuale "este extrem de importantă pentru economia noastră. Dacă Europa se contractă, dacă Europa are dificultăţi va fi mult mai dificil pentru noi să creăm locuri de muncă aici", a adăugat Obama alături de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Le-am făcut cunoscut faptul că Statele Unite sunt gata să îşi joace rolul pentru a ajuta (UE) să îşi rezolve această problemă", a spus Obama. Preşedintele nu a dat detalii cu privire la felul în care Washingtonul ar putea ajuta Europa. UPDATE 1. Preşedintele SUA crede că Europa are resursele necesare pentru a gestiona criza datoriilor suverane, iar europenii trebuie să acţioneze ferm, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney."Poziţia noastră este şi a fost mereu că este foarte important ca Europa să acţioneze cu forţă şi determinare încă de acum pentru gestionarea crizei", a spus Carney. La întâlnirea de la Washington, liderul de la Casa Albă vrea să afle de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, cât s-ar mai putea prelungi actuala criză, dar nu sunt aşteptate rezultate concrete în urma întâlnirii, la care nu iau parte de altfel şefii de stat europeni care trebuie să ia în momentul de faţă decizii cruciale privind viitorul eurozonei, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Totuşi, Van Rompuy şi Barroso exercită o influenţă crucială în calitate de şefi ai unor instituţii-cheie ale UE aflate în centrul eforturilor de soluţionare a acestei crize care a pus sub semnul întrebării viitorul eurozonei, într-un moment de slăbiciune în economia globală. În finalul întâlnirii, Obama şi oficialii UE vor da publicităţii o declaraţie în care preşedintele american îşi va reitera aproape cu certitudine încrederea că liderii Europei pot găsi o soluţie, dacă dau dovadă de voinţa politică necesară.

Evitarea unei contaminări de la criza din Europa este de importanţă critică pentru Barack Obama, a cărui realegere la Casa Albă, în noiembrie anul viitor, depinde de capacitatea sa de a feri economia SUA de încă o recesiune şi de a reduce rata şomajului aflată în prezent la nouă procente.

Barroso şi Van Rompuy merg la Washington cu idei în vederea stimulării comerţului şi investiţiilor peste Atlantic, în încercarea de a încuraja creşterea în paralel cu reglementarea problemelor datoriei suverane din Grecia, Italia, Spania şi alte state. Potrivit Reuters, între aceste idei se numără susţinerea unor sectoare emergente ca producţia de autovehicule electrice sau nanotehnologia şi intensificarea comerţului cu materii prime.

Oportunităţile rămân

Într-o scrisoare făcută publică înainte de summit, o serie de companii de renume cum sunt Microsoft, Pfizer, Deutsche Bank şi Coca-Cola au subliniat că, în pofida ritmului lent de creştere a economiilor din SUA şi Europa, există importante oportunităţi de afaceri peste Atlantic.

"SUA şi Europa rămân în inima economiei mondiale, fiind, una pentru cealaltă, cea mai importantă piaţă de bunuri, servicii, capital şi idei" - a accentuat Consiliul transatlantic pentru afaceri, între ai cărui membri se mai numără şi Unilever, Intel, Siemens şi Ford.

Deşi problemele economice vor domina întâlnirea, de pe agenda discuţiilor dintre Obama, Barroso şi Van Rompuy nu vor lipsi probabil preocupările privind eforturile Iranului în domeniul nuclear şi reprimarea violentă a protestatarilor din Siria.

La întâlnirea de astăzi iau parte de altfel şi şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană şi SUA, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Catherine Ashton şi secretarul de stat Hillary Clinton. Este prima întâlnire de acest fel desfăşurată la Washington după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în urmă cu doi ani, care a stabilit un format nou pentru reprezentarea externă a UE.

Ne puteți urmări și pe Google News