Obama, noul lider al lumii

Obama, noul lider al lumii

Barack Obama a depus jurământul şi este liderul de facto al Statelor Unite. Popularitatea record a primului preşedinte american de culoare a adus la ceremonia de inaugurare a "mandatului Obama" aproximativ două milioane de persoane.

CITIŢI DISCURSUL PREŞEDINTELUI BARACK OBAMA Organizarea ceremoniei a costat 75 de milioane de dolari, cea mai mare sumă cheltuită vreodată pentru un astfel de eveniment. Joe Biden este oficial vice-preşedintele Statelor Unite, după ce a depus jurământul la Capitoliul din Washington. În public sunt toţi cei patru foşti lideri americani în viaţă, Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush. 20:00 Preşedintele participă la un dineu. Accesul presei este permis, iar fotografii se îngrămădesc să prindă cel mai bun cadru. Următorul moment important al zilei este parada militară (programată la 21:30, ora României)

19:35 Mulţimea şi preşedintele Obama cântă imnul Statelor Unite.

19:20 Preşedintele îşi încheie discursul, după 20 de minute în care a amintit principalele linii de acţiune ale administraţiei sale. Imediat după ultimele cuvinte ale lui Obama la Capitoliu, le vorbeşte americanilor poeta Elizabeth Franklin.

Ne puteți urmări și pe Google News

19:15 Obama vorbeşte de circa 15 minute. Face referiri clare la deciziile pe care urmează să le ia în ceea ce priveşte politica externă.

19:10 Obama îşi arată în mod subtil intenţia de a da un nou avânt eforturilor ecologice ale Statelor Unite. Ţara pe care o conduce este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii.

Cel de-al 44-lea preşedinte a depus jurământul. [...] Suntem în mijlocul unei crize, ţara noastra este în război cu reţelele teroriste. Trebuie să facem unele alegeri, să ne pregătim pentru viitor. Mai multe afaceri au fost închise, mai multe case au fost pierdute, unii au rămas fără locurile lor de muncă. Acestea sunt semnele crizei. Următoarea generaţie trebuie să înveţe să îşi scadă pretenţiile. Dar să ştiţi, dragi americani, vom avea grijă de toate acestea. Am ales încrederea în locul fricii. În această zi, punem capăt falselor promisiuni care au sugrumat politica internaţională. Dar a venit timpul să ne afirmăm spiritul, să ducem mai departe tradiţia americană - din discursul lui Barack Obama

19:00 "Jur solemn că voi îndeplini cu credinţă atribuţiile funcţiei de preşedinte al Statelor unite ale Americii şi voi face tot ce îmi stă în putere să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite". Barack Obama este, oficial, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite. 18:55 "Eu, Joseph Biden Jr, jur solemn că voi susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite". Sunt primele cuvinte ale noului vicepreşedinte american. Biden este un foarte bun cunoscător al problemelor din Balcani, iar câţiva politicienii români, printre care şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, îl consideră un apropiat.

18:50 Artista de culoare Aretha Franklin urcă pe scenă şi cântă o melodie în cinstea evenimentului de astăzi.

18:45 Un pastor american spune o rugăciune, urmată de o scurtă predică.

18:40 Preşedintele-ales Barack Obama vine în faţa mulţimii, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale publicului. Obama poartă costum negru şi cămaşă albă, asortate cu o cravată roşie, culoare-simbol a stângii politice.

18:30. Joe Biden, viitorul vice-preşedinte, va depune jurământul înaintea lui Obama. Acesta păşeşte pe covorul roşu. Agenţiile de presă confirmă prezenţa record: două milioane de spectatori.

18:25. Marile personalităţi au păşit pe scările Capitoliului şi au luat loc într-un sector special rezervat lor. Celor menţionaţi mai jos li se adaugă Jimmy Carter, preşedinte între '77 şi '81. Se aşteaptă sosirea lui Barack Obama. Preşedintele-ales va depune jurământul peste aproximativ 30 de minute. Esplanada clădirii era cândva piaţă de sclavi. 18:15 Hillary şi Bill Clinton au ajuns la locul depunerii jurământului. Un alt fost lider american, George Bush Sr, a ţinut să fie prezent la eveniment. 18:00 Familiile Bush şi Obama au ajuns la Capitoliu, locul unde noul preşedinte american va depune jurământul, cu mâna pe Biblia de la învestire lui Abraham Lincoln.

17:50 Serviciile secrete americane investighează o posibilă ameninţare la ceremonie, formulată de un grup islamist din Somalia, informează AFP. Ministerul Securităţii Interne susţine însă că este foarte posibil să fie o alarmă falsă. 42.000 de oameni se ocupă cu asigurarea securităţii ceremoniei.

17:45 Actuala şi viitoarea primă-doamnă a Statelor Unite, Laura Bush şi Michelle Obama, au părăsit Casa Albă şi vor ajunge la Capitoliu. Soţii lor le urmează într-o altă limuzină.

17:00 Laura şi George Bush se întâlnesc la Casa Albă cu Michelle şi Barack Obama. Ieri, preşedintele Bush i-a lăsat un bilet succesorului său într-un sertar din Biroul Oval, continuând astfel tradiţia instaurată la Casa Albă de mai multe decenii. 16:40 Sute de mii de oameni s-au strâns deja lângă Washington Mall, pentru a fi cât mai aproape cel care îi va conduce în următorii patru ani. Administraţia Obama "moşteneşte" două războaie, dar şi cea mai gravă criză a ultimilor 70 de ani.

Familia Obama şi-a început ziua printr-o vizită la St. John's Episcopal Church, unde a participat la slujbă. Măsurile de securitate extreme, demnitarii străini şi numeroasele vedete care au ţinut să fie de faţă sunt doar câteva dintre elementele unui tablou uriaş.

Washingtonul organizează, pe lângă ceremonia de învestire a celui de-al 44-lea preşedinte american, şi tradiţionala paradă a inaugurării prezidenţiale, coordonată de un comitet special constituit al Forţelor Armate. Din 1789, fanfarele şi defilările diverselor batalioane ale armatei americane însoţesc numirea preşedintelui, care îndeplineşte şi funcţia de comandant suprem al armatei.

Zece baluri şi 10.000 de oficiali

Pentru prima dată în istorie, ceremoniile asociate învestiturii unui lider american durează patru zile (duminică, 18 ianuarie - miercuri, 21 ianuarie). În seara zilei de miercuri, vor fi organizate zece baluri oficiale, la care vor fi prezenţi circa 10.000 de oficiali din întreaga lume.

  • Ceremonia va avea loc la ora 11.30 am (18.30, ora României)
  • Parada militară începe la 2.30 pm (21.30, ora României)
  • Aproximativ două milioane de oameni sunt aşteptaţi să participe la eveniment
  • Transportul public va funcţiona şi pe parcursul nopţii. Mai multe trasee vor fi închise, iar accesul va fi permis numai ambulanţelor, autocarelor care vor asigura transportul delegaţiilor străine şi pietonilor
  • Zeci de ecrane gigant vor fi instalate în apropierea Washington Mall şi pe traseul paradei

Cheney, în scaun cu rotile la învestitura

Vice-preşedintele american Dick Cheney va asista la învestirea noului preşedinte al Statelor Unite din scaun cu rotile, din cauza unei afecţiuni suferite la nivel lombar, în timpul mutării în noua casă din McLean, a anunţat respnsabilul de presă al Casei Albe, Dana Perino.

Doctorul care l-a consultat pe oficialul american a spus că nu sunt motive serioase de îngrijorare, însă l-a sfătuit pe acesta ca, pentru câteva zile, să folosească scaunul cu rotile pentru a se deplasa. (Alina Vătăman)

Obama, mai popular ca niciodată

Un sondaj naţional dat publicităţii ieri a indicat că popularitatea lui Barack Obama a atins o cotă record înainte de învestirea sa în funcţia de preşedinte al SUA.

Astfel, aproximativ 68% dintre participanţii la studiu s-au declarat "încântaţi" sau "fericiţi" pentru că Obama va fi învestit curând, cu 18 procente mai mult decât la ceremonia dedicată lui George W. Bush.

Potrivit rezultatelor, cei mai mulţi americani consideră învestirea lui Obama drept o şansă pentru ca naţiunea să fie unită şi nu ca un eveniment politic.

În acest sens, şase din zece americani cred că ceremonia de învestire va fi o "celebrare a democraţiei". Spre comparaţie, învestirea lui Bush a fost o sărbătoare numai pentru susţinătorii săi, informează CNN.

De asemenea, 84% dintre cei chestionaţi aprobă maniera în care Obama a făcut tranziţia de putere la Casa Albă, o creştere de cinci procente faţă de luna trecută.

"Ştii că ţara este într-o "lună de miere" atunci când şase din zece republicani au o părere pozitivă despre Obama", a subliniat Keating Holland, responsabil cu sondajele CNN.

Lincoln şi Martin Luther, "eroii" lui Obama

Chiar şi pentru zilele dinaintea ceremoniei astăzi, echipa preşedintelui democrat a pregătit câteva momente simbolice impresionante. Obama a refăcut călătoria din 1861 a legendarului Abraham Lincoln. Obama a mers cu trenul de la Philadephia la Washington, la fel cum "Abe cel cinstit" o făcea în urmă cu 148 de ani, înainte de a fi numit cel de-al 16-lea preşedinte al SUA.

Apropierea lui Obama de Lincoln se datorează nu orientării politice (primul fiind democrat, iar al doilea - republican), ci dorinţelor comune. Lincoln era numit "Marele Emancipator", fiind primul lider american care a cerut abolirea sclaviei.

La staţia din Wilmington, statul Delaware, lui Obama i s-au alăturat vicepreşedintele Joe Biden şi familia acestuia.

Obama a mărturisit că, în timpul campaniei sale electorale, i se punea un nod în gât de fiecare dată când amintea de celebrul Martin Luther King.

Luni, 19 decembrie, Obama a urcat pe scena de unde teologul rostea, în 1963, celebrul discurs "Am un vis". La eveniment au participat şi numeroase celebrităţi: Beyonce, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Usher, Mary J Blige şi Sheryl Crow, dar şi membrii U2. Aceştia au fost sfătuiţi şi au interpretat piese "adecvate evenimentului".

Carte în română

Lucrarea „Preşedintele Obama: Drumul către Casa Albă“ a fost lansată astăzi de Editura PuzzleWorks şi Centrul Cultural American.

Volumul, editat de revista Time, a fost publicat în întreaga lume în peste un milion de exemplare. Cartea prezintă ascensiunea spectaculoasă a lui Obama, de la adolescentul complexat la liderul american.

Evenimentele dedicate învestirii celui de-al 44-lea preşedinte american au atras aproape două milioane de persoane. Mulţi au venit, încă de ieri, în faţa Capitoliului, pentru a prinde "un loc" bun la manifestaţii.

Familia Obama şi-a început ziua printr-o vizită la St. John's Episcopal Church, unde a participat la slujbă.

Michelle şi Barack Obama au băut o cafea cu soţii Bush la Casa Albă CITIŢI ARTICOLELE DEDICATE EVENIMENTULUI ÎN CATEGORIA "ZIUA OBAMA"