Preşedintele american Barack Obama s-a bucurat, sâmbătă, de o primire triumfală la Caen, în nord-vestul Franţei, unde a participat alături de gazda Nicolas Sarkozy la ceremoniile de celebrare a „Debarcării din Normandia”.
Evenimentul, care a marcat împlinirea a 65 de ani de la debarcarea forţelor aliate pe plajele Normandiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a beneficiat de prezenţa premierului britanic Gordon Brown, a Prinţului Charles şi a premierul canadian Stephen Harper. Într-un discurs ţinut la Collevillesur- mer, Obama a salutat curajul forţelor aliate, care „a schimbat cursul secolului XX”. La rândul său, Sarkozy a adus un omagiu soldaţilor de toate naţionalităţile care au murit pentru eliberarea Franţei în 1944 şi a făcut apel la păstrarea idealurilor acestora, în faţa ameninţărilor secolului al XXI-lea.
Presa şi opoziţia franceză l-au acuzat pe preşedintele Sarkozy, un admirator declarat al SUA, că a încercat să exploateze electoral ceremoniile din Normandia şi vizita lui Obama în general. Asta cu atât mai mult cu cât guvernul de la Paris a explicat lipsa unei invitaţii adresate Reginei Marii Britanii prin faptul că sărbătoarea e una „franco-americană”.
Evenimentele nu au decurs însă aşa cum ar fi dorit Sarkozy. Ajunsă la Paris, familia Obama a refuzat invitaţia la cină adresată de cuplul prezidenţial Sarkozy - Carla Bruni. Liderul american şi familia sa au vizitat în schimb Catedrala Notre-Dame şi au luat masa într-un bistro parizian. La masă cu Sarkozy şi Carla Bruni urmau să stea, ieri, doar Michelle Obama şi cele două fiice.