Obama îşi respectă promisiunile din campanie

Închiderea penitenciarului de la Guantanamo, depăşirea recesiunii economice şi retragerea din Irak domină agenda noului preşedinte al SUA.

La numai câteva ore după ceremonia de învestire, preşedintele american Barack Obama a ordonat procurorilor militari de pe lângă tribunalele pentru crime de război de la Guantanamo să ceară suspendarea pentru 120 de zile a tuturor cazurilor pe rol.

Potrivit Reuters, noul şef al executivului american urma să-şi întâlnească ieri toţi consilierii economici, care lucrează îndeaproape cu congresmenii democraţi pentru implementarea unui stimul economic în valoare de 850 de miliarde de dolari. După întâlnirea economică, Obama îşi propusese să discute cu înalţi oficiali militari despre problemele legate de retragerea din Irak şi suplimentarea efectivelor americane din Afganistan.

Decizia privind suspendarea proceselor afectează 21 de dosare, între care cel împotriva a cinci deţinuţi acuzaţi de orchestrarea atacurilor din 11 septembrie 2001, în care au murit aproape 3.000 de oameni. În solicitarea lor scrisă, procurorii menţionează că solicitarea este „în interesul justiţiei“.

„În scopul de a permite proaspăt instalatului preşedinte şi administraţiei sale să aibă timp să analizeze procesul comisiilor militare, în general, şi cazurile pe rol în comisiile militare, în particular, secretarul apărării a dispus, la ordinul preşedintelui, ca procurorul-şef să solicite suspendări de 120 de zile în toate procesele în curs“, spune procurorul Clay Trivett în solicitarea scrisă către judecători.

Numeroşi activişti pentru drepturile omului şi avocaţi militari ai apărării i-au cerut lui Obama oprirea tribunalelor speciale, numite oficial „comisii militare“, şi preluarea cazurilor lor de către tribunale obişnuite.

Un simbol al abuzurilor

Barack Obama promisese încă din timpul campaniei electorale închiderea penitenciarului de la Guantanamo, devenit un simbol al abuzurilor şi al încarcerării fără temei legal. În această închisoare, deschisă în ianuarie 2002, se mai află încă aproximativ 245 de cetăţeni străini. Administraţia Bush urmărea să-i judece pe 80 dintre aceşti deţinuţi pentru „crime de război“, dar numai trei cazuri au fost finalizate.

„Comisiile militare“ însărcinate cu judecarea deţinuţilor de la Guantanamo nu seamănă decât parţial cu tribunalele militare şi federale obişnuite, fiind criticate că ar încălca principiile drepturilor fundamentale în vigoare în Statele Unite. Create de Congres în 2006, aceste comisii l-au judecat în august 2008 pe fostul şofer al lui Osama bin Laden, Salim Hamdan, condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare.

Reacţii pozitive

Raportorul special al ONU pentru tortură, Manfred Novak, a apreciat că decizia preşedintelui Obama este „foarte pozitivă“, exprimându-şi speranţa că tribunalele speciale de la Guantanamo vor fi desfiinţate curând.

„Ancheta va stabili în ce măsură aceste tribunale corespund standardelor internaţionale în materie de drepturi ale omului. Din punctul meu de vedere, răspunsul este clar: nu corespund deloc“, a adăugat Nowak, citat de AFP.

La rândul său, comisarul european pentru justiţie, Jacques Barrot, a apreciat ieri că suspendarea procedurilor de excepţie de la Guantanamo ar fi „un simbol foarte puternic“.

CITIŢI ARTICOLELE DEDICATE EVENIMENTULUI ÎN CATEGORIA "ZIUA OBAMA"