Preşedintele american, care şi-a anunţat ieri candidatura, îşi păstrează şansele de a fi reales în 2012. Deocamdată nu se ştie cine va fi contracandidatul său din tabăra republicană.
Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat ieri intenţia de a candida pentru un nou mandat de patru ani la Casa Albă, dând astfel startul campaniei electorale pentru prezidenţialele de anul viitor.
Liderul american a ales un mod inedit de a-şi dezvălui planurile, printr-un material video publicat pe site-ul său oficial şi intitulat "Totul începe cu noi", în care americani de rând vorbesc despre speranţele şi aspiraţiile lor.
În paralel, echipa de campanie a preşedintelui le-a trimis susţinătorilor acestuia un e-mail în care le cere să se mobilizeze pentru realegerea lui Obama în noiembrie 2012.
"Campania tocmai a început. Deschidem birouri, despachetăm cutii şi începem un dialog cu susţinători ca voi pentru a ne ajuta să ne modelăm drumul spre victorie. 2012 începe acum", se mai arată într-un scurt anunţ publicat pe site-ul lui Obama. Campania derulată pe internet a jucat un rol crucial în victoria lui Obama în alegerile din 2008. <iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/f-VZLvVF1FQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Se anunţă o luptă strânsă
Oficializarea candidaturii, prin depunerea documentelor la Comisia Electorală Centrală, îi va permite lui Obama să demareze, în paralel, şi campania de strângere de fonduri. Analiştii americani se aşteaptă ca echipa de campanie a preşedintelui democrat să adune în conturile sale până la un miliard de dolari, faţă de cele 750 de milioane strânse în campania din 2008.
Aceiaşi analişti consideră că debutul prematur al campaniei sugerează că Obama se pregăteşte pentru o luptă mult mai strânsă decât confruntarea de acum trei ani. De exemplu, cota sa de popularitate a scăzut dramatic în state-cheie, precum Ohio, Pennsylvania şi Wisconsin, unde a câştigat în 2008.
Pe de altă parte, Obama are şanse slabe să câştige în 2012 în state unde a pierdut acum trei ani. Preşedintele mai riscă să fie criticat pentru că se concentrează prea devreme pe efortul realegerii, în condiţiile în care pe agenda sa internă şi externă rămân multe probleme încă nerezolvate, precum rata şomajului, situată în jurul cifrei de nouă procente, şi criza libiană.
Totuşi, potrivit BBC, care citează un sondaj realizat în martie de institutul Pew, Obama are şanse mari să fie reales. Circa 47 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că sunt dispuşi să-i dea votul liderului democrat la alegerile de anul viitor, în timp ce 37 la sută au precizat că îl vor susţine pe candidatul republican, oricare ar fi acesta. Cota de popularitate a liderului de la Casa Albă, cu 20 de luni înaintea prezidenţialelor, este astfel mai mare decât cea a foştilor preşedinţi Bill Clinton şi George W. Bush, în acelaşi moment al mandatului, ambii fiind realeşi în funcţie.
Campania electorală a preşedintelui democrat va fi condusă de la sediul central din Chivago de Jim Messina, fost adjunct al şefului de cabinet al lui Obama. El va coordona o echipă formată din foşti consilieri democraţi de la Casa Albă.
Lansarea candidaturii lui Obama va precipita lucrurile şi în tabăra republicană. Guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty, şi-a anunţat deja intenţia de a intra în cursa internă în care se va confrunta cu nume grele precum Sarah Palin, Mike Huckabee şi Mitt Romney. Aceştia din urmă sunt creditaţi cu cele mai mari şanse să câştige alegerile interne.