Preşedintele american Barack Obama a anunţat, azi, că a decis să interzică spionarea liderilor statelor aliate de către guvernul SUA şi să limiteze vasta operaţiune de colectare a datelor telefonice ale americanilor, într-o serie de reforme provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden.
Obama a ţinut să dea asigurări americanilor şi străinilor că Statele Unite vor ţine cont de îngrijorările cu privire la confidenţialitatea datelor, îngrijorări apărute după dezvăluirile fostului colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden privind activităţile de monitorizare la scară largă desfăşurate de această agenţie, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Preşedintele american a promis, în discursul său, că SUA nu îi vor spiona pe şefii de stat sau de guvern din statele aliate şi prietene.
Obama a afirmat că ar mai putea dura „ani” până când SUA vor înţelege pe deplin daunele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, precizează și AFP. Obama a cerut restricționarea folosirii datelor colectate de agențiile de spionaj americane, spunând că libertățile civile trebuie respectate, relatează BBC.
Într-un discurs mult așteptat, Obama a spus că serviciile secrete au prevenit atacurile teroriste în țară și străinătate. Dar nevoia și graba de a răspunde amenințărilor reale au fost însoțite de riscul ca guvernul să exagereze în acest domeniu, să-și depășească atribuțiile. Reformele ar fi trebuit să ofere americanilor o „mai mare încredere că drepturile lor sunt protejate”, a spus el. Gestul vine după nemulțumirea manifestată la nivel global față de acțiunile Agenției Naționale de Securitate, dezvăluite de Edward Snowden.