Administrația Obama va anunța azi o serie de acțiuni executive, pentru combaterea violenței armelor în Statele Unite, scrie CNN.
Printre altele, acțiunile se referă la extinderea verificărilor obligatorii a trecutului unor firme private care vând armament. Administrația de la Washington va oferi o finanțare mai importantă pentru tratarea unor afecțiuni mentale, pentru FBI și agenții Biroul Alcoolului, Tutunului și Armelor de foc.
„Acestea nu sunt doar recomandări, ci se află sub autoritatea mea legală și puterea executivă”, le-a spus Obama reporterilor, ieri, în Biroul Oval. „Dar este vorba despre ceea ce crede majoritatea covârșitoare a americanilor, printre care se află și deținătorii de arme”, a spus el.
Procurorul-șef Loretta Lynch este de partea sa, așa că președintele a planificat să introducă noi restricții, care să combată valul recent de atacuri armate. Obama va susține un discurs pe această temă, joi, și săptămâna viitoare va include acest subiect important în ultimul discurs privind Starea Națiunii pe care îl va ține actualul lider de la Casa Albă.
Republicanii din Congres s-au opus oricărei tentative a Casei Albe de a introduce noi reguli privind dreptul de a deține arme de foc. „În curând nu vom mai avea voie să deținem arme”, a spus Donald Trump la CNN. „Este un alt pas care se face în această direcție”, a spus el nemulțumit.
Președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, a vorbit despre lipsa de considerație a președintelui față de cel de-al doilea Amendament din Constituția SUA, ca și față de Congres.
„Deși nu cunoaștem încă detaliile planului, președintele este foarte aproape de a nesocoti ramura legislativă a sistemului american și de a răsturna voința acestuia”, a spus Ryan. „Propunerile sale de a restricționa dreptul de a dețșine arme a fost dezbătută de Senatul SUA și am respins-o. Niciun președinte nu ar trebui să întoarcă un eșec legislativ în favoarea sa, nici măcar pas cu pas”, a mai afirmat el.
În weekend, candidatul democrat Hillary Clinton a declarat că susține noile măsuri anunțate de Obama, dar a avertizat că orice acțiune executivă nu va reuși să facă o reformă comprehensivă, susținută de majoritatea membrilor partidului său.
„Trebuie să acționăm, dar nu cred că este suficient și cred că trebuie să continuăm în această direcție, pe frontul politic și intenționez să fac asta, pentru a lupta cu lobby-ul armelor și pentru a lucra cu deținătorii responsabili de arme”, a mai spus ea. Clinton a adăugat că alegerea republicanilor în 2017 va face ca orice progres efectiv să fie blocat.
Va fi aplicat un ordin prin care trebuie definit clar cine „este angajat în afacerea de vânzare de arme”, ceea ce va duce automat la nevoia ca anumiți dealeri privați să obțină o licență și să înceapă verificările legate de trecutul lor.
Cu siguranță, noile reguli referitoare de dreptul de a dețșine arme vor declanșa o serie de procese în justiție. Iar sentinețle și apelurile la acestea vor dura mult după finalul administrației Obama.
Planul lui Obama a atras deja critici grele din partea republicanilor, în special din partea candidaților acestui partid.