Preşedintele american, Barack Obama, și-a adjudecat meritul relansării economice a Statelor Unite, cerându-le adversarilor republicani să nu pună bețe în roate dezvoltării și să adopte măsurile propuse de Casa Albă pentru consolidarea acestei creșteri.
Liderul american a găsit și un nou argument în favoarea propunerii sale de a-i taxa suplimentar pe americanii bogați, dând asigurări că iniţiativele sale politice și economice sunt o manifestare a convingerilor sale religioase, într-o vădită ofensivă cu caracter electoral.
„Nu încetiniţi redresarea economiei pe care o înregistrăm acum. Nu o daţi peste cap”, le-a transmis Obama aleşilor, în cadrul unui discurs susţinut într-o unitate de pompieri din Arlington, statul Virginia.
Potrivit raportului privind ocuparea forţei de muncă făcut public vineri, rata oficială a şomajului în SUA a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, ajungând la 8.3% în ianuarie, faţă de 8.5% în decembrie 2011. „Cifrele vor aduce cel mai sigur o sclipire în ochii echipei de campanie a președintelui”, a comentat CNN.
„Economia se întăreşte. Redresarea se accelerează. Şi trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a menţine acest curs”, a subliniat el. Administraţia democrată a SUA încearcă să-i convingă pe republicani, care sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor şi dispun de o minoritate de blocaj în Senat, să dea undă verde unei prelungiri a facilităţilor fiscale pentru salariaţi.
Republicanii: ne vom descurca mai bine
Angajatorii americani au creat un număr peste aşteptări de 243.000 de locuri de muncă în luna ianuarie, peste estimările analiştilor care se aşteptau la 150.000 de noi slujbe, a anunţat, vineri, Departamentul american al Muncii, citat de AFP. De asemenea, departamentul a revizuit, în creştere, cifrele pentru ansamblul anului 2011, în care economia americană a creat, în medie, 152.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună.
Cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale la care Barack Obama vrea să obţină un nou mandat, raportul cu privire la situaţia şomajului în luna ianuarie este o veste bună pentru administraţia de la Washington, căreia opoziţia republicană îi reproşează că a slăbit economia americană. Democrații au pierdut la alegerile parțiale din noiembrie 2010 controlul Camerei Reprezentanților după o campanie asiduă a republicanilor centrată pe situația economică precară din SUA.
„Aceste cifre nu pot totuși ascunde faptul că politicile administrației Obama au împiedicat o adevărată relansare economică. Noi ne putem descurca mai bine”, a reacționat Mitt Romney, favorit la învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă.
Cine are mai mult, dă mai mult
Veștile bune i-au dat un impuls președintelui american să lanseze iar propunerea de taxare suplimentară a bogaților, deloc pe placul republicanilor. Obama a explicat că, în calitatea sa de persoană „extraordinar de binecuvântată”, este dispus să renunţe la unele facilităţi fiscale de care se bucură, pentru că acest lucru îşi găseşte justificare nu doar în plan economic, dar şi religios.
„Pentru mine, creştin fiind, un asemenea gest vine şi în concordanţă cu învăţăturile lui Iisus, care a spus că celui căruia i s-a dat mult i se şi cere mult”, a declarat Obama, citând din Evanghelia după Luca.
„Ştiu că prea mulţi dintre semenii noştri din această ţară au avut de suferit şi au fost trataţi incorect în ultimii ani”, a mai spus Obama. „Şi cred în porunca lui Dumnezeu să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. Ştiu că această regulă de aur este prezentă în toate marile religii şi în toate credinţele”.
În relică, teologii au dat asigurări că, deşi în Biblie se fac numeroase trimiteri la nevoia de a-i ajuta pe săraci şi singuri, nu sunt prescrise şi politicile care trebuie urmate pentru a pune acest lucru în practică.
Analiștii economici avertizează însă că aceste cifre nu sunt de ajuns pentru ca Obama să își asigure reinstalarea la Casa Albă în noiembrie. Președintele ar trebui să se asigure că rata șomajului vă scădea cel puțin la 7,8 la sută, cât era în ianuarie 2009, când a fost învestit în funcție. Dar, amintesc aceiași analiști, niciun președinte nu a fost reales în funcție de la Franklin D. Roosevelt încoace cu o rată a șomajului peste 7,2 procente.