Preşedintele american Barack Obama a cerut majorarea taxelor pentru cei bogaţi, precum şi reducerea cheltuielilor aparatului guvernamental, pentru a diminua uriaşul deficit bugetar al Statelor Unite cu 4 trilioane de dolari până în 2023, relatează BBC.
Propunerea liderului de la Casa Albă vine după un plan mult mai drastic de reducere a cheltuielilor publice avansat de preşedintele comisiei de buget din Camera Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, care prevede o diminuare a acestor costuri cu 6.2 trilioane de dolari în următorii zece ani. Republicanii mai vor reducerea taxelor pentru cei bogaţi, o măsură care, cred conservatorii, va genera o creştere economică. Camera Reprezentanţilor va vota propunerea republicană în cursul zilei de mâine.
Obama a criticat planul republican, avertizând că punerea sa în practică va lovi în populaţia săracă şi în bătrâni. Republicanii, la rândul lor, au replicat că propunerea lui Obama de majorare a taxelor este "un început prost".
Democraţii susţin că planul lor de reducere a deficitului bugetar, o problemă care va fi, probabil, în centrul dezbaterilor electorale de anul viitor când au loc alegeri prezidenţiale, este astfel conceput încât să nu afecteze creşterea economică şi, implicit, investiţiile. Experţii anticipează că deficitul bugetar va atinge 1.5 trilioane de dolari la sfârşitul acestui an. În acest context, atât democraţii, cât şi republicanii, sunt de acord că reducerea acestuia trebuie să fie o prioritate a clasei politice.
Discursul lui Obama are loc după ce opoziţia l-a criticat aspru pentru ceea ce a numit incapacitatea preşedintelui de a-şi exercita autoritatea. La nivelul discursului politic, republicanii au preluat iniţiativa, susţin analiştii americani.
"Ei (republicanii) vor ca oameni ca mine să beneficieze de o reducere de taxe în valoare de 200.000 de dolari care să fie recuperată prin introducerea unor costuri suplimentare de 6.000 de dolari pentru 33 de bătrâni? Aşa ceva nu este corect, aşa ceva nu se va întâmpla cât eu voi fi preşedinte", a subliniat Obama în discursul său.
Preşedintele mai are de înfruntat şi segmentul liberal din Partidul Democrat care avertizează că reducerea cheltuielilor guvernamentale va afecta economia proaspăt ieşită din recesiune. Un lucru e sigur, susţin aceiaşi analişti, lupta politică pentru bugetul pentru anul fiscal viitor care începe în octombrie va fi una cruntă, în condiţiile în care ambele partide încearcă să îşi impună viziunile diferite în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale.