Avocații lui Michael Flynn au dat publicității miercuri o notiță de mână, aparținându-i fostului oficial FBI Peter Strzok și pe care acesta a scris-o în timpul unei ședințe la Casa Albă, la începutul lui ianuarie 2017, în ultimele zile ale administrației Obama.
Avocații lui Flynn susțin că nota demonstrează că președintele Obama și vicepreședintele Biden au dat instrucțiuni directe despre modul în care urma să se desfășoare ancheta împotriva consilierului pentru securitate națională al lui Trump.
Departamentul de Justiție a dezvăluit existența notei într-o procedură judiciară, marți. Michael R. Sherwin, procurorul federal al Washington D.C., a declarat că Strzok, care a fost adjunct al șefului contraspionajului din FBI, a scris notele între 3 și 5 ianuarie 2017.
Pe 5 ianuarie 2015, directorul de atunci al FBI a fost convocat la Casa Albă de către Obama, la întâlnire participânbd vicepreședintele Biden, adjuncta procurorului general de atunci, Sally Yates, consilierul pentru securitate națională, Susan Rice.
Aceștia au discutat în ședință despre cazul Flynn, potrivit unui email bizar pe care Rice l-a scris și și l-a trimis către sine însăși, două săptămâni mai târziu, în ultima sa de serviciu, înainte de instalarea adminsitrației Trump.
Donald Trrump și susținătorii săi au declarat că Obama și Biden au fost mult mai implicați în ancheta împotriva lui Flynn decât se știa până de curând.
Trump a folosit termenul „Obamagate” și l-a acuzat pe predecesorul său de „cea mai mare infracțiune politică din istoria Americii”.
Cu câteva zile înainte de ședința din 5 ianuarie, de la Casa Albă, Flynn vorbise la telefon cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak.
Ulterior, Flynn va pleda vinovat că a făcut mărturii false în fața agenților FBI porivind discuția sa cu Kisliak.
Însă generalul în retragere a revenit asupra recunoașterii vinovăției sale, pe 29 ianuarie 2020, declanșând un șir de evenimente care au dus la închiderea dosarului său miercuri, 24 iunie.
Conținutul și cointextul notițelor lui Strzok sunt dificil de înțeles pe deplin, pentru moment, dar avocații lui Flynn au numit documentele „dovezi zdrobitoare și disculpante suplimentare” care i-au fost ascunse lui Flynn.
Pe un rând al notei, Strzok a scris: „VP: Legea Logan”, despre care avocații susțin că ar putea însemna că Joe Biden (VP este prescurtarea uzuală pentru vicepreședinte) a cerut folosirea Legii Logan un act legal obscur, vechi de mai bine de două secole, care interzice cetățenilro americani să negocieze cu guvernele străine în numele Statelor Unite.
Un alt rând conține cuvintele: „P: persoanele potrivite să se ocupe”. P poate fi foarte probabil o referire la Obama, care cerea ca de ancheta lui Flynn să se ocupe „persoanele potrivite”, susțin avocații generalului.
„Potrivit notelor lui Strzok, se pare că vicepreședintele Biden personal a adus în discuție ideea Legii Logan. Aceasta a devenit pretextul pentru a-l investiga pe generalul Flynn ”, au scris avocații în solicitatea de declasificare a notelor adresată Departamentului de Justiție.
Biden a recunoscut că era la curent cu ancheta împotriva lui Flynn, înainte de a părăsi funcția, dar a minimalizat implicarea sa în investigație.
„Știam că au cerut o anchetă, dar asta este tot ce știu”, a declarat Biden pentru canalul ABC, pe12 mai.
La o zi după această declarație, senatorii Republicani au dat publicității un document declasificat care arăta că Biden se afla printre cele câteva zeci de persoane din fosta administrație Obama care au formulat solicitări pentru a primi informații despre Flynn.
Biden a făcut această solicitare pentru a primi informații despre Flynn pe 12 ianuarie 2017, la o săptămână după ședința de la Casa Albă, când a fost ridicată problema Legii Logan.
Biden va trebui să ofere răspunsuri la întrebarea de ce a cerut informații despre Flynn de la serviciile secrete.
Cu o zi înainte de întâlnirea din 5 ianuarie, de la Casa Albă, Biroul local din Washington al FBI a recomandat ca acesta să închidă o anchetă de contrainformații privindu-l pe Flynn și posibilele sale legături cu Rusia.
Motivul era, potrivit FBI-Washington, că nu există dovezi privind faptul că generalul lucra în favoarea Kremlinului.
FBI deschisese o anchetă împotriva lui Flynn și a altor trei apropiați ai lui Trump în august 2016. Strzok a fost cel care a condus ancheta, numită Crossfire Hurricane.
Documentele declasificate demonstrează că Strzok este cel care a intervenit în ultimul moment, pe 4 ianuarie 2017, cu o zi înainte de ședința de la Casa Albă convocată de Obama, pentru ca ancheta împotriva lui Flynn să nu fie închisă.
FBI a dorit ca ancheta să rămână deschisă după ce anchetatorii au primit o transcriere a convorbirii telefonice dintre Flynn și Kisliak care avusese loc pe 29 decembrie 2016.
Emailurile schimbatre de Strzok și colegii săi arată că aceștia au început să vorbească despre Legea Logan.
Ancheta privind discuția telefonică Flynn-Kisliak a căpătat un nou elan pe 12 ianuarie 2017, ziua în care Biden a cerut informații despre Flynn, și când editorialistul Washington Post, David Igatius, a relatat că un important oficial al guvernului a dezvăluit că Flynn a vorbit la telefon cu ambasadorul rus.
Ignatius a evocat posibilitatea ca cei doi să fi discutat despre sancțiunile SUA împotriva Rusiei. Editorialistul a sugerat că o asemenea discuție ar viola Legea Logan, care data din 1799, dar nu a fost niciodată folosită în justiție.
Ca răspuns la afirmațiile lui Ignatius, Mike Pence, cel care urma să ocupe postul de vicepreședinte, a declarat pe 15 ianuarie 2017 că Flynn nu a discutat despre sancțiuni cu Kisliak.
Mai mulți oficiali din FBI au folosit dezmințirea lui Pence pentru a aranja o audiere a lui Flynn. Pe 24 ianuarie 2017, directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, a aranjat pentru ca Strzok și agentul principal Joe Pientka să îl audieze pe Flynn la Casa Albă.
McCabe a scris într-o notă, după discuția sa telefonică cu Flynn, că l-a convins pe consilierul pentru securitate națională să realizeze audierea fără ca de față să fie prezet un avocat.
Anchetatorii au fost în dezacord asupra faptului dacă Flynn a mințit cu ocazia respectivei audieri. Directorul de atunci al FBI, James Comey, a declarat în cadrul unei audieri în Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților din 2 martie 2017 că nu este sigură că Flynn a mințit în legătură cu convorbirile sale telefonice cu Kisliak.
„Nu știu”, a declarat Comey, când a fost întrebat dacă Flynn a mințit.
Echipa de campanie a lui Joe Biden nu a avut până acum nici o reacție la noile dezvăluiri.