Barack Obama a făcut marţi un mare pas către nominalizarea Partidului Democrat în prezidenţialele americane, obţinând o victorie decisivă în alegerile primare din Carolina de Nord, cu 56% din voturi, faţă de numai 42% câte au revenit rivalei sale, Hillary Clinton.
În Indiana, senatorul de Illinois a pierdut cu puţin (49% contra 51%) în faţa lui Clinton, ale cărei şanse de nominalizare au scăzut dramatic.
Ultimele sondaje de opinie îi dădeau lui Clinton un avans de cinci procente în Indiana, iar în Carolina de Nord senatoarea de New York estimase că ar putea câştiga scrutinul, graţie puternicului sprijin pe care i l-a acordat guvernatorul acestui stat. Potrivit analiştilor, nici alegerile de marţi nu permit desemnarea unui câştigător clar, însă poziţia lui Obama a fost sensibil întărită după cucerirea ultimului mare stat aflat în joc. Carolina de Nord are 115 delegaţi, iar Indiana 72, precizează AFP. Ultima rundă importantă Portalul independent Real- ClearPolitics.com a anunţat că, în clipa de faţă, Obama are 1.809 delegaţi, iar Clinton 1.665, în condiţiile în care un candidat democrat ar avea nevoie de sprijinul a 2.025 delegaţi pentru a obţine nominalizarea. Până pe 3 iunie vor mai fi organizate alegeri primare în doar şase state „mici“ (ca număr de delegaţi), sondajele arătând că ele sunt împărţite egal între cei doi candidaţi.
Tot mai mulţi lideri democraţi vor să încheie cât mai rapid această competiţie „fără sfârşit“, apreciind că ea nu face decât să dăuneze unităţii partidului. Favorit, în prezent, pare să fie Obama.
„Cu excepţia unui eveniment major, Obama poate răsufla uşurat şi să se considere candidat al Partidului Democrat“, a apreciat un fost consilier al preşedintelui Bill Clinton, William Galston, actualmente politolog la Brookings Institution.