Preşedintele american Barack Obama va încerca să realizeze cea mai ambiţioasă reducere a numărului de arme nucleare, în cadrul unor discuţii cu Rusia. Planul vizează reducerea arsenalului nuclear al celor două ţări cu 80%, scrie TimesOnline.
Tratatul ar putea reduce numărul focoaselor nucleare la 1.000 de bucăţi de fiecare parte. Principalul motiv al iniţiativei îl reprezintă revizuirea planului administraţiei Bush de instituire a unui scut anti-rachetă american în Europa de Est, un proiect aprig contestat de Moscova.
Obama va fonda un birou pentru neproliferare la Casa Albă pentru a superviza discuţiile, care va fi, cel mai probabil, condus de Gary Samore, un negociator pentru neproliferare în timpul administraţiei Clinton. Discuţiile vor fi conduse de Departamentul de Stat, la şefia căruia este Hillary Clinton.
Prioritate a noii administraţii
Preşedintele american nu a luat o decizie finală asupra scutului anti-rachetă euuropean. Totuşi, simpla amânare a amplasării rachetelor americane în Polonia şi a unei staţii radar în Republica Cehă, care va costa statul american aproximativ 4 miliarde de dolari dacă va fi pusă în funcţiune, înlătură cel mai mare impediment din calea cooperării cu Rusia în privinţa reducerii armelor nucleare.
Barack Obama a promis că va acorda o atenţie importantă reducerii numărului armelor nucleare, iar prima sa acţiune este să redeschidă discuţiile cu Moscova pentru înlocuirea Tratatului SUA-Rusia pentru Reducerea Armelor Strategice (Start), care expiră în lumea decembrie. Conform pactului, cele două ţări şi-au redus arsenalul de arme nucleare de la 10.000 la aproximativ 5.000 de focoase nucleare.
- Planul este pus în pericol de ambiţiile nucleare ale Iranului, care a lansat, ieri, primul său satelit în spaţiu, şi ale Coreei de Nord, care se pregăteşte de testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, capabilă să atingă teritoriul american.