Oare este pregătită Rusia pentru un preşedinte tehnocrat?

Oare este pregătită Rusia pentru un preşedinte tehnocrat?

Presa rusă comentează tranziția de la regimul autoritar al lui Vladimir Putin la unul bazat pe un președinte tehnocrat. Cel mai probabil succesorul acestuia va fi Mihail Mişustin, actualul prim ministru.

NEZAVISIMAIA GAZETA: Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a afirmat săptămâna trecută că noul guvern "nu are nicio secundă de pierdut". Cabinetul anterior auzise aproape acelaşi lucru cu un an în urmă - în Mesajul adresat Adunării Federale în 2019. Primul ministru Mihail Mişustin şi vicepremierul Dmitri Cernîşenko au dat deja de înţeles care ar putea criteriul pentru evaluarea activităţii guvernului: executarea ordinelor prezidenţiale. 

Serviciile sociologice nu publică deocamdată ratingul încrederii manifestate în noul cabinet de miniştri şi în conducerea acestuia. A trecut prea puţin timp de la numire. Doar Levada - Ţentr a sondat cetăţenii Rusiei în ceea ce priveşte aşteptările pe care le au aceştia de la executiv. În mare, 38% aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei în ţară. Între cei care auziseră înainte (de numire) de Mihail Mişustin, procentul optimiştilor este mai mare, 52%. 

Guvernul este considerat instrumentul politicii preşedintelui. Mesajul adresat Adunării Federale în luna ianuarie a.c. poate fi caracterizat ca un mesaj social şi nu întâmplător Mişustin s-a apucat deja de problema indexării pensiilor, a extinderii folosirii capitalului matern. Avantajul noului executiv constă în finanţarea suplimentară. Cheltuielile au fost anunţate în Mesajul adresat Adunării Federale şi deja după acesta Putin a subliniat că sunt suficienţi bani, că angajamentele sociale nu vor arunca în aer economia şi bugetul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest mediu este favorabil pentru activitatea cabinetului de miniştri şi un rating de bază ridicat al încrederii. Aproximativ la fel procedează puterea când îi numeşte pe noii guvernatori ad-interim, care peste un an vor avea alegeri: regiunea primeşte bani de la Centru, acesteia i se şterg datoriile ş.a.m.d.

Guvernul pierde adeseori bile albe, dacă este nevoit să găsească singur fonduri. De regulă, acest lucru înseamnă redistribuirea cheltuielilor, tăierea unor articole, uneori creşterea impozitelor, noua vârstă de pensionare, necesitatea de a lăsa pe cineva nemulţumit. Rămân adesea nemulţumiţi reprezentanţii clasei dependente, iar acest lucru loveşte în rating-ul puterii, în ansamblu.