Oare de ce dau fuga europenii către Turcia?

Ursula von der Leyen. Sursa foto: Facebook/ursula von der Leyen

După căderea dictaturii lui Bashar al-Assad din Siria, la Ankara a ajuns președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțită de o largă delegație. Apoi au urmat și alții.

Turcia se simte importantă

Anterior, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a spus că tot ce se întâmplă în Siria este opera Turciei și că a fost gândit de Erdoğan.

Iar acum, Ursula von der Leyen a atras atenția că Turcia „joacă un rol foarte important” în asigurarea stabilității în Siria și în regiune și a adăugat:

„Trebuie să fim foarte vigilenți cu toții în fața terorismului. Nu putem accepta riscul unei reapariții a ISIS, în special în estul Siriei. Am menținut întotdeauna o prezență în Siria și am oferit sprijin celor care au nevoie.

Trebuie să intensificăm aceste măsuri și să ne continuăm angajamentul față de HTS (Hayat Tahrir al-Sham, organizație sunnită politică și militară care a preluat controlul în Siria - n.red.) și alți reprezentanți”.

Problema migranților din Siria

Ursula von der Leyen vrea ca sirienii din Europa să se întoarcă acasă cât mai repede. Germania nu este însă de aceeași părere. Ei vor măcar să oprească un nou val de migrație.

Până acum nu au luat nicio măsură. Europa este lipsită de lideri. Acesta este motivul pentru care mișcările de extremă dreaptă devin tot mai puternice. Nu există lideri străluciți ca înainte. Ei nu au făcut nimic de când a izbucnit problema siriană. Nu au împiedicat migrația.

Europa a ajuns să consume în prezent din propria visterie. A ajuns la capătul ordinii pe care tot ei au stabilit-o. Da, țările europene au economii puternice, dar nu fac progrese. Merg constant înapoi. Aici se vede importanța unor țări precum Turcia.

Prăbușirea regimului Assad aduce o nouă speranță în Siria. Von der Leyen a spus că această schimbare aduce totodată și o serie de riscuri. Ea a arătat că „pe teren este o situație extrem de fragilă și de fluidă. Din acest motiv, urmărim îndeaproape evoluțiile legate de acest subiect.

Turcia, principala destinație pentru sirieni

Poporul sirian are nevoie de o tranziție pașnică. Această tranziție va garanta integritatea teritorială și suveranitatea Siriei. În același timp, trebuie să fie o perioadă în care sunt protejate instituțiile statului”.

Europenii care nu vor un nou val de imigranți spun că sunt dispuși să ofere Turciei sume suplimentare: "Am fost alături de voi în acest demers. Din 2011, UE a alocat aproape 10 miliarde euro pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă.

În acest context, sunt foarte bucuroasă să anunț că un miliard de euro a fost deja alocat suplimentar pentru 2024. Această sumă va susține, printre altele, sistemul de sănătate și educația pentru refugiați. De asemenea, se va axa pe securitatea frontierelor și va sprijini întoarcerea voluntară a refugiaților sirieni".

Dar lucrurile nu mai sunt legate doar de bani. Europenii trebuie să facă absolut tot ce le stă în putere și din punct de vedere politic. Altfel o să îi doară și mai tare capul, o să vină într-o fugă la Turcia.

(Autor Cem Küçük, Turkiye Gazetesi; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)