Oana Cuzino răspunde la întrebarea „Ce se întâmplă, doctore, cu copiii noștri?”

Oana Cuzino răspunde la întrebarea „Ce se întâmplă, doctore, cu copiii noștri?”

Are 48 de ani, dar pare că a descoperit secretul tinereții fără bătrânețe. Oana Cuzino este de ani de zile adepta unui stil de viață sănătos, de la care nu se abate decât foarte rar, la ocazii speciale. Medicul și prezentatoarea de televiune a oferit un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul zilei în care a povestit, printre altele, secretele care se ascund în spatele siluetei de invidiat și a tenului mereu radiant.

Oana Cuzino, de profesie medic specialist în geriatrie, ne-a vorbit despre emisiunea „Ce se întâmplă doctore?”, pe care o moderează de 17 ani, dar și despre una dintre problemele majore ale secolului: obezitatea în rândul copiilor.

1. „Ce se intampla, doctore?” este una dintre cele mai longevive emisiuni de la Pro Tv. Cum crezi că a rezistat testului timpului?

În fiecare zi abordăm subiecte care îi interesează pe cei care ne privesc. Știu asta fiindcă zilnic, de 17 ani, interacționez direct cu sute de oameni. Cred că între mine și telespectatorii „Ce se întâmplă, doctore?” este o legatură care transcede ecranul ce ne desparte. Majoritarea celor cu care mă întâlnesc îmi spun că sunt atât de obișnuiți cu mine zilnic în diminețile lor că au senzația că revăd un vechi amic, gata să le dea un sfat sau sa le spună o vorbă bună și utilă, acum sau pe viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Cum te menții în formă? Care este secretul „tinereții fără bătrânețe”?

Fac multă mișcare și sport pentru că îmi place și găsesc modalități cât mai simpatice și inedite în acest sens. Acest efort fizic mă ajută mult mai bine să îmi mențin o dietă consistentă, dar în același timp sănătoasă, fără pericolul de a oscila prea mult în greutate. Încerc să-mi ascult corpul. Ador ieșirile ocazionale cu prietenele mele, când ne bucurăm din plin de tentații delicioase, chiar dacă a doua zi trebuie să dublez doza de sport. Ca îngrijire, frumusețea și elasticitate tenului și a pielii întregului corp, vin doar din interior. De aceea eu, de ani buni iau zilnic suplimente cu efect de regenerare și antioxidant, minerale și alți nutrienți. Din păcate, hrana noastră zilnică nu ne poate oferi acest substrat nutrițional și este nevoie de suplimente de calitate dacă îți propui să lupți cu efectele îmbătrânirii.

3. Copiii din ziua de azi sunt din ce in ce mai grași. Ce sfaturi ai pentru părinții care se confruntă cu această problemă?

În general, la copii, excesul de greutate este cauzat de excesul caloric: snackuri, dulciuri, fast-food sau băuturi hipercalorice. Părinții ar trebui să pună mai mult preț pe conceptul de slow food, mai ales când acesta este mic și nu a descoperit încă gusturile alimentelor aditivate sau ambalate, rezultate din prelucrarea industrială. Ciorbele și supele gătite în casă sunt cele mai bune exemple de hrană necesară copilului mic. Sunt delicioase, complete, asigură necesarul de fibre, minerale și chiar vitamine, grăsimi și proteine. Prăjiturile și ciocolatele trebuie consumate doar la ocazii speciale, nu zilnic. Este bine să ne învățăm copiii de la varste cât mai mici că o gustare dulce și sănătoasă este cel mai bine reprezentată de un fruct proaspăt. Părinții și bunicii nu trebuie să cadă în capcana acordării de recompense dulci copiilor pentru că îi condiționează psihologic și pun bazele dezechilibrelor pe fond alimentar tip bulimie sau anorexie. Un alt capitol neglijat la copii este hidratarea. Ea trebuie făcută cu apă pură, ceaiuri, lapte, supe, fructe și legume proaspete, nu cu sucuri acidulate, prea dulci sau bogate în chimicale.

4. Care este pachețelul ideal pentru un copil la școală?

Pachețelul trebuie să fie cât mai echilibrat, să conțină alimente bogate în fibre, vitamine, proteine, acizi grași esențiali și grăsimi de care creierul copilului, încă în formare, are nevoie zilnic. Un exemplu ar fi un sandwich din pâine integrală, cu puțin unt, apoi ca sursă de proteină somon afumat sau piept de pui, ori un ou fiert tăiat felii, sau omletă cu verdețuri, alături de ardei gras, roșii, castraveți, tăiate în felii subțiri, foi de salată date prin ulei și lămâie. Ca desert, fructele sunt cel mai ușor de transportat, spălat și gestionat în pauzele scurte de la școală. Nu trebuie să lipsească o sticluță de apă sau un iaurt de băut.