Oamenii de știință, la un pas de a crea copilul unicelular
- Antonia Hendrik
- 19 august 2023, 12:03
După ani de zile de experimente, oamenii de știință sunt la doar un pas de a crea nou-născuți în condiții de laborator, fără a folosi spermatozoizi sau ovul uman.
Experții susțin că femeile nu vor mai avea nevoie de spermatozoizi pentru a concepe copii. Folosind aceeași tehnologie, oamenii de știință au conceput o modalitate de a produce ovule umane. După ce au creat spermatozoizi din celule somatice extrase din piele sau sânge, cercetătorii sunt acum la doar un pas de experimentul final: embrionul uman obținut în laborator.
Tehnologie care poate schimba viețile a milioane de oameni
Așadar, oamenii de știință din biotehnologie sunt foarte aproape de a „da naștere” unor copii, fără a folosi nici spermă, nici chiar un ovul. Un startup din California a luat o inițiativă de a transforma piața fertilității folosind această tehnologie inovatoare.
Mai exact, Conception, derulează o serie de cercetări considerate revoluționare pentru a dezvoltat un nou proces numit gametogeneză in vitro (IVG). Acesta presupune crearea de ouă și spermatozoizi umani într-un laborator folosind celule din orice parte a corpului unui individ.
Bebeşuş. Sursa foto: Pixabay
Matt Krisiloff, co-fondatorul Conception, a spus că sunt primii din lume care au reușit să facă asta:
„Practic, încercăm să transformăm un tip de celulă stem numită pluripotentă. Acest lucru chiar ar deschide uși pentru a ajuta oamenii care nu au alte opțiuni în acest moment de a avea copii”.
Le-ar putea permite femeilor să aibă copii înrudiți genetic
Implicațiile acestei tehnologii sunt semnificative, şi anume le-ar putea permite femeilor să aibă copii înrudiți genetic, chiar dacă și-au propria capacitate reproductivă din diverse cauze, precum tratamente medicale sau îmbătrânire. De asemenea, ar reprezenta un sprijin spectaculos pentru cuplurile de același sex, care întâmpină încă greutăți în privința asigurării unor urmași.
Criticii tehnologiei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele implicații ale acestei tehnologii, în special cu privire la posibilitatea de „bebeluși designer” în care părinții ar putea selecta aspectul fizic și trăsăturile specifice pentru copiii lor. Această considerație etică ridică întrebări cu privire la limitele și implicațiile manipulării genetice, potrivit zoomtventertainment.com.