Deşi o veche zicală spune că "oamenii scunzi se strecoară mai uşor prin viaţă", un studiu finlandez arată că persoanele cu statură mică sunt mult mai predispuse să dezvolte boli cardiace decât cele înalte.
O înălţime de sub 1,53 metri pentru femei bărbaţii de mai mică 1,65 de metri în cazul bărbaţilor este, fără îndoială, favorizantă apariţiei bolilor cardiace, spun specialiştii care pun aceasta pe seama faptului că persoanele scunde au vasele de sânge mai mici, ceea ce poate determina apariţia maladiilor coronariene, precum angina pectorală sau infarctul.
Cu toate acestea, persoanele scunde nu ar trebui să se îngrijoreze. Înălţimea constituie doar unul dintre factorii de risc coronarieni. Dacă nu se poate acţiona asupra înălţimii, este perfect posibil să poată fi controlată greutatea corporală şi stilul de viaţă (fumat, consum de alcool şi practicarea exerciţiilor fizice). În plus, a fi înalt nu reprezintă o protecţie în sine în ceea ce priveşte infarctul, au precizat cercetătorii finlandezi. "În timp ce înălţimea este folosită pentru a calcula Indicele Masei Corporale - un marker care ajută la determinarea riscului de boli de inimă - sunt o mulţime de alţi factori de risc care trebuie luaţi în consideraţie, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul ridicat, fumatul, diabetul şi obezitatea", este de părere profesorul Jaakko Tuomilehto, expert în sănătate publică la Universitatea din Helsinki, citat de BBC.