Oamenii părăsesc Noua Zeelandă în număr record, din cauza crizei economice

Oamenii părăsesc Noua Zeelandă în număr record, din cauza crizei economiceNoua Zeelandă. Sursa foto: dreamstime.com

Conform statisticilor guvernamentale, oamenii părăsesc Noua Zeelandă în număr record, deoarece șomajul crește, ratele dobânzilor rămân ridicate, iar creșterea economică este anemică.

Datele publicate marți de Statistics New Zealand au arătat că 131 200 de persoane au părăsit Noua Zeelandă în anul încheiat în iunie 2024, provizoriu cel mai mare număr înregistrat pentru o perioadă anuală. Aproximativ o treime dintre acestea s-au îndreptat către Australia.

În timp ce migrația netă, numărul celor care sosesc minus cei care pleacă, rămâne la niveluri ridicate, economiștii se așteaptă, de asemenea, ca aceasta să scadă, deoarece numărul cetățenilor străini care doresc să se mute în Noua Zeelandă scade din cauza economiei mai slabe. Datele au arătat că 80 174 dintre cei care au plecat erau cetățeni, ceea ce reprezintă aproape dublul numărului de plecări înregistrate înainte de pandemia COVID-19.

Noua Zeelandă, în situație de criză

Merrily Allen plănuiește în prezent să se mute împreună cu partenerul și fiica sa în vârstă de 14 ani la începutul anului 2025 la Hobart, în statul insular australian Tasmania

"Există o mulțime de oportunități acolo. Sunt mereu, mereu în căutare de oameni în profesia mea", a declarat Allen, care lucrează în domeniul administrației dentare.

"Am o mulțime de prieteni care au plecat (în Australia) ... pur și simplu din cauza oportunităților de muncă mai bune, a traiului mai bun. Australia pare să aibă totul sub control."

În timpul pandemiei, încurajați de modul în care guvernul de atunci a gestionat epidemia, neozeelandezii care locuiau în străinătate s-au întors acasă într-un număr istoric de mare.

Dar, pentru unii, povestea de dragoste cu această țară cu 5,3 milioane de locuitori a luat sfârșit. Economiștii spun că neozeelandezii, frustrați de costul vieții, de ratele ridicate ale dobânzilor și de mai puține oportunități de angajare, se orientează către Australia, Regatul Unit și alte țări, scrie Reuters.

Economia Noii Zeelande se confruntă cu dificultăți după ce banca centrală a majorat ratele la numerar cu 521 de puncte de bază, în cea mai agresivă înăsprire de la introducerea ratei oficiale la numerar în 1999. Economia a înregistrat o creștere anuală de 0,2% în primul trimestru, șomajul a crescut la 4,7% în al doilea trimestru, iar inflația rămâne ridicată la 3,3%.

În plus, Australia a recrutat și a oferit pachete de relocare în domenii precum asistența medicală, poliția și învățământul, unde are deficit de competențe, atrăgând neozeelandezi, care nu au nevoie de viză pentru a lucra acolo. În același timp, guvernul Noii Zeelande a întreprins o reducere semnificativă a serviciului public al țării, lăsând mulți angajați calificați în căutarea unui loc de muncă.