Oamenii de știință vor să creeze roboți cu piele asemănătoare cu cea umană. Care va fi limita tehnologiei

Roboți cu piele

Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au realizat un progres impresionant în tehnologia roboticii. Aceștia au utilizat țesuturi de piele vie și ligamente similare celor umane pentru a da roboților un zâmbet mai natural. Tehnologia nouă promite să facă roboți asemănători cu oamenii.

Profesorul Shoji Takeuchi, liderul echipei de cercetare, a declarat: „În acest studiu, am reușit să replicăm aspectul uman într-o anumită măsură prin crearea unui chip cu același material de suprafață și structură ca la oameni.” Totuși, el a menționat că au apărut noi provocări, precum necesitatea ridurilor de suprafață și a unui strat epidermic mai gros pentru a obține un aspect mai uman.

Această abordare ar putea avea aplicații viitoare în domeniile cosmeticii și chirurgiei plastice. Metoda implică un nou mod de a lega țesutul de piele vie de un schelet robotic. Acest lucru va permite expresii faciale mai umane și o mai bună mobilitate.

Oamenii de știință vor să creeze roboți cu piele asemănătoare cu cea umană

Pentru a suprapune și conecta pielea produsă în laborator pe un schelet robotic, se folosește un strat de gel de colagen care conține fibroblaste dermice umane cultivate. Acestea se leagă de un sistem inovator de perforații mici în formă de V pe suprafață. Acest lucru îi pielii să se miște împreună cu structura de bază fără a se rupe sau a se dezlipi.

Laboratorul Biohybrid Systems al profesorului Takeuchi a mai realizat și alte inovații. Un exemplu este  pielea care se poate vindeca singură și roboții mici cu țesut muscular biologic. Takeuchi spune că următorii pași includ adăugarea de nervi și alte organe cutanate pentru a simți și alte funcții.

„Autovindecarea este foarte importantă. Unele materiale chimice pot fi făcute să se vindece singure, dar necesită declanșatori precum căldura sau presiunea. Pielea biologică repară tăieturile minore la fel ca a noastră. Aceasta poate adăuga nervi și alte organe pentru utilizare în senzori și altele,” a explicat Takeuchi.

Robotii biomimetici ar putea deveni și mai realiști cu pielea mai groasă și adăugarea de senzori, pori și chiar glande sudoripare și grăsime. Acest lucru ar putea ajuta roboții să se miște în moduri mai fluide și umane.

Pentru moment, robotul nu își poate simți fața, potrivit NPR.