Astronomii se declară surprinși de schimbările neașteptate ce au loc la nivelul temperaturii planetei Neptun, după ce au observat fluctuații majore, de la temperaturi foarte scăzute, la încălziri dramatice în zona polului sud. Concluziile cercetării vin după 17 ani de studii asupra planetei în cauză, iar explicațiile privind aceste fenomene sunt totuși greu de găsit, dar se pare că la mijloc ar fi modificările de la nivelul Soarelui.
Noile descoperiri cu privire la spațiul cosmic nu încetează să surprindă chiar și după ani de studii, iar ultima cercetare vine să confirme că la nivelul planetei Neptun se înregistrează temperaturi polarinzate, deloc așteptate, conform Independent.
„Această schimbare a fost neașteptată. Din moment ce am observat Neptun în timpul verii sale sudice timpurii, ne așteptam ca temperaturile să se încălzească încet, nu să se răcească", a declarat Michael Roman, autorul principal al noului studiu.
Astronomii nu-și pot explica diferențele de temperatură de pe Neptun
Diferențele de temperatură au fost atât de mari încât oamenii de știință nu și le pot explica, dar sugerează că ar putea avea legătură cu schimbările de la nivelul Soarelui sau cu modele meteorologice rezultate la nivelul planetei Neptun.
„Cred că Neptun este în sine foarte intrigantă pentru mulți dintre noi, deoarece știm încă atât de puține lucruri despre ea.
Toate acestea indică spre o imagine mai complicată a atmosferei din Neptun și a modului în care se schimbă în timp", a declarat Dr. Roman.
Neptun trece prin anotimpuri, la fel ca și Terra, pe măsură ce se rotește în jurul Soarelui, însă un sezon pe Neptun este mult mai lung, de aproximativ 40 de ani, astfel că un an întreg pe Neptun durează 165 de ani tereștri.
Solstițiul de vară de la sud de Neptun, o curiozitate pentru cercetători
Oamenii de știință au dorit să înțeleagă cum se produc schimbările de temperatură de la nivelul acestei planete, mai ales în perioada solstițiului de vară din zona de sud a Neptun, iar pentru a reuși acest lucru, au fost analizate nu mai puțin de 100 de imagini în infraroșu termic ale planetei.
Deși sosise vara, cercetătorii au sesizat că o mare parte a planetei se răcise, de fapt, în vreme ce polul sud începea să se încălzească din nou.
Între anii 2003 și 2018, temperatura medie pe întreaga planetă a scăzut cu 8 grade Celsius. Apoi, la polul sud, aceasta a crescut cu 11 grade Celisius, între anii 2018 și 2020.
Pe lângă diferențele de temperatură, oamenii de știință sunt uimiți de rapiditatea cu care s-au realizat aceste variații, asta pentru că așteptau un proces gradual, nicidecum unul accelerat.
Întregul studiu a fost publicat în The Planetary Science Journal, cu titlul de „Sub-Seasonal Variation in Neptune's Mid-Infrared Emission".