Pământul trăiește sub amenințarea unui impact devastator al unui asteroid, care ar provoca pagube ireparabile. Oamenii de știință și astronauți încearcă să preîntâmpine un dezastru.
Mai mulți oameni de știință și astronauți s-au întâlnit zilele trecute pentru a discuta despre situația asteroizilor care ar putea să amenințe planeta noastră. Subiectul principal a fost legat de tehnologia de care dispune omenirea pentru a evita o Apocalipsă ce poate fi provocată de impactul cu un asemenea obiect spațial. Mai exact, se ia în calcul scenariul în care un asteroid să poată fi deviat de pe orbita Pământului.
Se caută soluții pentru a evita impactul cu un asteroid de mari dimensiuni
Ziua asteroidului, care se serbează pe 30 iunie a fost inițiată chiar de celebrul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu. „Am creat instituții internaționale care să detecteze asteroizii periculoși care pot impacta pământul, să le calculeze orbitele și să calculeze probabilitatea cu care aceștia ar putea lovi Pământul. De asemenea, am creat instituții în cadrul Organizației Națiunilor Unite care reunesc agențiile spațiale principale, mari, puternice, pentru a crea tehnologii de deviere a orbitelor unor asteroizi periculoși.
Problema mare pe care o avem acum este să determinăm cât mai mulți dintre aceștia steroizi. Oricând se poate întâmpla o coliziune cu un asteroid, mai mare sau mai mică.
În 2013 un asteroid a lovit pământul în apropierea orașului Celiabinsk. A rănit 1300 de oameni, a spart geamurile întregului oraș. Acum 50.000 de ani, un asteroid cu un diametru de cam 30-40 de metri, de data aceasta unul din fier, a căzut în Statele Unite, în zona Flagstaff din Arizona și a făcut un crater de peste un kilometru diametru, cu o adâncime de 180 de metri! Deci vă dați seama cât de mici sunt și cât de mari pagube pot să producă”, a spus Dumitru Prunariu la Antena 3.
Care este marele obiectiv al oamenilor de știință
„Noi căutăm, din punct de vedere științific, să determinăm cât mai mulți dintre aceștia steroizi, să găsim metode de a salva omenirea. Iar pentru a informa publicul larg despre acest pericol care persistă oricând. Oricând poate să vină un asteroid, așa cum îți vine chinta roială la poker, poate să cadă și una asteroid.
Să informăm populația asupra acestui pericol, dar și asupra tehnologiilor care sunt dezvoltate”, a mai afirmat fostul astronaut.