Soarele devine neobișnuit de activ, iar fenomenul îi îngrijorează pe oamenii de știință. Ei avertizează că activitatea ieșită din comun a stelei din centrul Sistemului Solar ar putea avea consecințele grave pentru omenire. Cercetătorii mai spun că se așteptau la un eveniment de acest fel, dar mult mai târziu.
Soarele, îngrijorează cu o hiperactivitate
Oamenii de știință au fost luați prin surprindere de o activitate neobișnuit de activă a Soarelui, care intervine mult mai devreme decât se așteptau, relatează Business Insider.
La fiecare 11 ani, câmpurile magnetice ale Soarelui se schimbă, iar activitatea solară este în creștere. Această modificare poate perturba comunicațiile radio și sistemele GPS, dar poate duce și la anulări sau întârzieri ale zborurilor, explică experții.
Cercetătorii care monitorizează activitatea solară spun că aceasta este „haotică” și intervine mult mai devreme decât arătau toate rapoartele în domeniu.
„Nu credeam că soarele va fi la fel de activ în acest ciclu”, a declarat un expert.
Ciclurile solare determină schimbări climatice pe Pământ
Ciclurile solare apar, de obicei, la fiecare 11 ani, iar ultimul a avut loc în intervalul 2008 -2019.
În acest timp, Soarele oscilează de la activitatea solară minimă la cea maximă, explică experții.
Activitatea maximă atinge vârful la mijlocul ciclului, când câmpurile magnetice ale Soarelui se schimbă.
Activitatea magnetică solară care a crescut în ultimii câțiva ani este atât de puternică, încât sufocă energia din adâncul Soarelui, împiedicând-o să ajungă la suprafață, explică specialiștii citați de Business Insider.
Acest lucru duce la apariția petelor pe suprafața solară. În funcție de numărul lor, oamenii de știiță „citesc” nivelurile de activitate solară, iar în ultimul an au constat niveluri record.
Petele solare, punctul zero al exploziilor
Urmărirea petelor solare este foarte importantă, deoarece acestea reprezintă punctul zero al exploziilor solare puternice de clasă X și al erupțiilor masive, numite ejecții de masă coronală.
Acestea sunt amenințări reale pentru Pământ, provocând întreruperi radio și întreruperi ale rețelei electrice.
De asemenea este perturbată navigația GPS și poate declanșa inclusiv căderea sateliților din spațiu.
Când va avea loc maximum solar
Exploziile solare de clasă X și ejecțiile de masă coronală sunt fenomene spectaculoase, dar când au loc aruncă particule de înaltă energie în spațiu cu viteze de peste 1.000 km/h.
Dacă Pământul se află în calea lor, există șansa ca acele particule să interacționeze cu câmpul magnetic al planetei noastre și cu atmosfera, provocând furtuni geomagnetice.
Astfel de fenomene pot declanșa aurore boreale spectaculoase și aurore australe, care au loc în emisfera sudică.
Din ianuarie, furtunile geomagnetice au provocat întreruperi radio pe patru continente: America de Nord și de Sud, Europa și Africa.
„Previziunile actuale sugerează că maximul solar va avea loc în a doua jumătate a anului 2025”, a mai explicat un cercetător.