Oamenii de știință au dovada. Vom avea parte de o nouă pandemie mare. S-a analizat istoricul epidemiilor. Rezultatul este înfiorător

Un nou studiu a descoperit că pandemiile mari sunt mult mai frecvente decât v-ați putea aștepta. De fapt, echipa a constatat că o pandemie cu un nivel similar de impact cum este COVID-19 are o probabilitate să apară în fiecare an.

Potrivit raportului, acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi are șanse de 38% să treacă printr-o pandemie mare cel puțin o dată în viaţă, iar șansele par să se înrăutățească odată cu trecerea timpului.

„Cel mai important lucru este că pandemiile mari, cum ar fi COVID-19 și gripa spaniolă, sunt relativ probabile”, a declarat William Pan, cercetător la nivel mondial în domeniul sănătății mediului.

Echipa a analizat istoricul epidemiilor din 1600 până în prezent

Au descoperit 476 de epidemii documentate, dintre care aproximativ jumătate au avut un număr cunoscut de victime. Aproximativ 145 au provocat mai puțin de 10.000 de decese, în timp ce alte 114 știm că au existat, dar cu un număr mic de decese.

Foarte important, bolile infecțioase care sunt active în prezent au fost excluse din analiză - ceea ce înseamnă că nu există COVID-19, HIV sau malarie. Echipa a folosit o modelare detaliată cu o distribuție Pareto generalizată pentru a analiza datele, constatând că numărul anual de epidemii este extrem de variabil, iar o epidemie extremă, precum gripa spaniolă din 1918-1920, a avut probabilitatea să apară undeva între 0,3 și 1,9% fiecare în ultimii 400 de ani.

Degradarea lentă a probabilității cu intensitate epidemică implică faptul că epidemiile extreme sunt relativ probabile, o proprietate nedetectată anterior din cauza înregistrărilor observaționale scurte și a metodelor de analiză staționară” , scrie echipa în lucrare.

Dar nici aceasta nu este o probabilitate constantă, deoarece este în creștere

În ultimii 50 de ani, am văzut creșterea nivelului de noi agenți patogeni răspândindu-se prin oameni. SARS-CoV-2 este cel mai evident exemplu, dar chiar și în ultimele decenii am avut gripă porcină, gripă aviară, Ebola și multe altele.

„Împreună cu estimările recente ale creșterii ratelor de apariție a bolilor din rezervoarele de animale asociate cu schimbările de mediu” , scrie echipa, „această constatare sugerează o probabilitate ridicată de a observa pandemii asemănătoare cu COVID-19 (probabilitatea de a o experimenta în timpul vieții este de aproximativ 38 procente), care se poate dubla în deceniile următoare”.

„Să nu credem că nu vom vedea o altă pandemie care va schimba viața în curând”

De fapt, dacă jucăm cărțile corect, răspunsul și resursele noastre pentru COVID-19 ne pot pregăti pentru următoarea pandemie. Acest lucru subliniază importanța răspunsului timpuriu la focare de boli și a capacității de supraveghere a pandemiei la scară locală și globală, precum și pentru stabilirea unei agende de cercetare pentru a înțelege de ce focarele mari devin din ce în ce mai frecvente, a spus Pan.

Ținând cont de faptul că statisticile sunt reale, se pot demonstra, atunci urmează următoarea pandemie - să sperăm doar că nu vom uita trecutul, a concluzionat William Pan. Cercetarea a fost publicată în PNAS, scrie sciencealert.