Oamenii de afaceri din România renunță la contractele cu Austria. „Nu e o favoare să ne tratați drept egali!”

Oamenii de afaceri din România renunță la contractele cu Austria. „Nu e o favoare să ne tratați drept egali!”sursa: arhiva EVZ

Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România a anunțat că renunță la contractele cu firmele austriece. Voicu Vușcan, administrator al firmei de mezeluri Elit SRL, consideră că țara noastră nu merita tratamentul aplicat de Austria.

Voicu Vușcan, administrator al firmei de mezeluri Elit SRL, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară, a declarat că românii merită să fie considerați parteneri adevărați în UE și că Austria nu trebuia să se opună aderării României la Schengen.

După refuzul Austriei, el a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece și că toți cetățenii trebuie tratați egal.

„Nu sunt deloc împotriva multinaționalelor. Vorbesc în calitate de român, de profesionist, de administrator al unei afaceri. Compania pe care o conduc este și ea o multinațională, e deținută de americani, avem aici peste 2.000 de angajați. Dar nici să fim servili nu e în regulă și să acceptăm mofturile guvernului austriac. Că moft e ce fac ei acum. Sunt firme serioase, sunt convins de asta, dar acuza asta la adresa noastră nu e în regulă”, a spus acesta.

România renunță la contractele cu Austria

Voicu Vușcan a declarat că este dreptul lui să renunțe la contractele cu firmele austriece, mai ales după ce s-au opus aderării României la Schengen.

E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg. Unde se poate, desigur, că unele contracte sunt semnate pe mai mulți ani. Dar la asigurări, de pildă, se reînnoiesc de la 1 ianuarie 2023 și pot schimba. Eu nu mă pot pronunța cu privire la aderarea României la Schengen, nu fac politică, dar, dacă îndeplinim toate condițiile, de ce nu am fi acolo? Acum câteva zile le îndeplineam și, pe urmă, nu le mai îndeplinim. Iar ce face Austria acum e un moft. Nu au argumente pe cifre, pe rapoartele oficiale ale UE și spun că firmele lor sunt presate. Cum poți să spui acum așa ceva? Ce autoritate le-a presat firmele? Așa că nu e nicio răzbunare, ci ceea ce putem face noi, în calitate de cetățeni”, a mai declarat administratorul firmei.

El a mai declarat că alte țări vor să facă afaceri în România, chiar dacă au o părere proastă despre statul nostru. „Eu lucrez la o multinațională americană, conduc aici, sunt oameni serioși, își plătesc toate taxele. Sunt convins că și firmele austriece din România sunt foarte serioase. Dar nu se poate ca guvernul lor să-i trateze astfel pe români. Ați venit aici să faceți afaceri, nu ne-ați făcut un favor”, a spus Vușcan pentru Libertatea.

România trebuie să schimbe ceva

Acesta a transmis că România trebuie să își schimbe atitudinea și că trebuie să vină cu sancțiuni pentru cei care au fost împotriva aderării. Mai mult, Voicu Vușcan va renunța la orice fel de colaborare cu firmele austriece.

„Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de schi în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffeisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frei Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și păduri, să cheltuim la Parndorf și schi în Austria. De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac. Poate această palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți despre care vorbea Petre Țuțea. În Schengen sau în afara lui, pentru majoritatea dintre noi nu contează prea mult, nu ne schimbă viața în niciun fel, dar dacă ne simțim mândri că suntem români, este momentul să întoarcem foaia, și să lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem”, a scris Vușcan pe Facebok.